Achtergrond
KRO-NCRV

Karim Amghar: 'De wijkagent heeft ervoor gezorgd dat ik hier nu nog sta’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Karim Amghar: 'De wijkagent heeft ervoor gezorgd dat ik hier nu nog sta’

De missie van mbo-docent, presentator en podcastmaker Karim Amghar is om ongelijkheid en geweld onder jongeren tegen te gaan. Ook met hem ging het een periode in zijn leven minder goed, vertelt hij bij Spraakmakers. “Je hebt een wijkagent nodig die bij je komt zitten in plaats van je in de boeien slaat. Zulke mensen hebben ervoor gezorgd dat ik weer vertrouwen heb gekregen."

In plaats van geradicaliseerd, strijdt Karim Amghar tegen kansenongelijkheid en het groeiende messengeweld onder jongeren. Wat volgens hem in feite ook een vorm van radicalisering is. Vorig jaar alleen al waren 325 minderjarigen betrokken bij steekincidenten.

De remmende factoren zijn zoek

Voor al dit messengeweld geldt volgens hem een versterkte werking. "Als ik een nieuwe Opel wil kopen, zie ik ineens overal Opels rijden." Volgens Amghar, die eerder het boek Van radicaal naar amicaal schreef, zijn bij jongeren die radicaliseren - met een mes of op een andere manier - de "remmende factoren" afwezig. "De mensen die tegen je zeggen: joh wat ben je aan het doen man?"

Amghar werd tot de orde geroepen door zijn broers en zussen en een goede wijkagent. "De wijkagent heeft ervoor gezorgd dat ik hier überhaupt nog sta als presentator, docent en schrijver", zegt hij. "Die ene agent die met je wandelt en vraagt hoe het gaat. En die je - als je geen helm op hebt - niet direct aan de kant haalt en vraagt om je legitimatie of je beboet, maar stopt en met je gaat zitten."

Podcast Safe

Voor de gemeente Rotterdam maakt hij de podcast Safe! om jongeren te behoeden voor straatgeweld en ze een uitweg uit de ellende te laten zien. Hoe belangrijk het is dat jongeren zich weer veilig voelen, bleek volgens Amghar al toen met het maken van de podcast begon. "Ik was aan het researchen toen ik las over iemand die doodgestoken was. In Bleiswijk. Nota bene waar ik zelf vandaan kom”, zegt Amghar die geschokt is door zoveel geweld.

Quote

Hij was dertien hè

'Hij steekt drie keer'

In de podcast spreekt Amghar Yakir, een verhaal dat veel indruk op hem maakt. Yakir was tien toen hij naar een pistool greep, maar niet schoot. "Iemand zei toen dat hij het niet moest doen." Op zijn dertiende waren de remmende factoren afwezig en onder druk van zijn straatvrienden en stoere gedrag steekt hij iemand drie keer in zijn nek. "Hij was dertien hè", zegt Amghar.

Voedingsbodem voor geweld

Yakir heeft inmiddels zijn straf uitgezeten. "Als ik hem nu spreek is het zo’n lieve jongen. Hij is pienter, gaat nog steeds naar school. Hij is opgegroeid in een omgeving, die heel slecht voor hem is", zegt Amghar die aanhaalt dat in de grote steden ongeveer een kwart van de jongeren in armoede en ongelijkheid leeft; een enorme voedingsbodem voor geweld. "Ik praat het niet goed wat hij heeft gedaan, dat is verschrikkelijk, maar we kunnen preventief nog zó veel doen.”

Kijk hier naar het volledige gesprek met Karim Amghar of beluister zijn podcast ‘Safe’.

Ster advertentie
Ster advertentie