Achtergrond

'1,5 miljoen voor een prinsesje dat 18 wordt is te veel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. '1,5 miljoen voor een prinsesje dat 18 wordt is te veel'

Meerdere partijen in de Tweede Kamer pleiten ervoor dat de jaarlijkse bijdrage van prinses Amalia omlaag gaat. Als Amalia 18 jaar is krijgt ze 1,5 miljoen euro. Van dat bedrag is 263.000 euro inkomen voor de prinses en de rest is voor ’personele en materiële uitgaven’. PvdA, SP en D66 vinden die bijdrage veel te hoog, maar het CDA is het niet met hen eens. Die partij vraagt hen het koningshuis met rust te laten.

"1,5 miljoen voor een prinsesje dat 18 wordt en gaat studeren, dat vind ik gewoon te veel", zegt SP-Kamerlid Ronald Van Raak in Stand.nl op NPO Radio 1. Het feit dat van de Oranjes wordt gevraagd om hun mening voor zich te houden, niet hun eigen carrièrepad kunnen volgen en met weinig vrijheid door het leven gaan, vindt Van Raak geen reden voor zo’n hoge bijdrage.

"Een monarchie in een democratie past eigenlijk niet, maar zolang mensen het koningshuis willen behouden en de Oranjes bereid zijn dat te doen, dan heeft dat voor de koninklijke familie zo z’n voor- en nadelen. Voordeel is dat ze goed verzorgd worden, wat mij betreft veel te ruim. Nadeel is dat ze boven de partijen moeten staan."

Duurder

"Ons koningshuis is duurder dan in een hoop andere landen, wel ietsje goedkoper dan in Groot-Brittannië", zegt onderzoeksjournalist Philip Dröge. "Er wordt gesproken over 55 miljoen euro, los van de beveiliging. En dat gaat op aan huisvesting, transport en het personeel dat voor de Oranjes werkt."


Philip Dröge - Foto: Anne van Gelder

Over de transparantie van de inkomsten van de Oranjes zegt hij: "We weten veel beter waar het blijft, maar er blijft nog steeds een hoop verborgen. Geld is de achilleshiel van de Oranjes. Als het over geld gaat, hebben ze een groot belang om het te verbergen en daardoor komt er steeds weer iets nieuws naar buiten. Dan heb je de poppen weer aan het dansen. Het is een gevolg van die geheimzinnigheid."

Eens en voor altijd

Dröge is heel duidelijk: "Als je een koningshuis wilt moet je in de buidel tasten. We zouden misschien eens een inhoudelijke discussie moeten hebben of we een koningshuis willen en wat dat mag kosten. Misschien moet dat voor eens en voor altijd maar eens geregeld worden."

Ooit stond het afschaffen van het koningshuis in het verkiezingsprogramma van de SP, maar dat staat er deze keer niet in. "Ik heb niet de illusie dat we dat de komende vier jaar kunnen bereiken, je moet de grondwet ervoor veranderen", zegt Van Raak. "Het behoort niet tot de prioriteiten."

Bekijk hier de uitzending van Stand.nl

Ster advertentie
Ster advertentie