Achtergrond
KRO-NCRV

'Het beeld van Halsema kantelt snel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het beeld van Halsema kantelt snel'

Anderhalve maand is ze nu burgemeester van Amsterdam, en in die tijd heeft ze het beeld dat van haar bestaat al weten te kantelen. Dat constateert ook Parool-hoofdredacteur Ronald Ockhuysen in het Mediaforum van Spraakmakers. Voordat ze aantrad werd in verschillende media geopperd dat ze te weinig bestuurlijke ervaring zou hebben. Anderen vreesden voor een sterke linkse signatuur van een burgemeester die daarom niet echt boven de partijen kon staan.

Maar het begon al meteen goed, vind Ockhuysen. Kort voor haar installatie sprak ze met De Volkskrant, haar thuisbasis. Maar daarin bleek al dat ze geen burgemeester werd om haar eigen achterban te bedienen. Op haar eerste werkdag als burgemeester trok ze naar Amsterdam Noord, om daar met senioren te praten. Daarmee liet ze volgens de Parool-hoofdredacteur zien dat ze niet elitair wilde zijn. Ockhuysen denkt dat haar team dat heel precies heeft uitgedacht.

Goede sier met de Noord/Zuidlijn

Volgens Ockhuysen was er van meet af aan op ingezet dat de burgemeesterbenoeming en, installatie rond zou zijn op 22 juli, de dag dat de Noord/Zuidlijn geopend zou worden. Zo kon de nieuwe burgemeester daar meteen goede sier mee maken en de vruchten van plukken.

Halsema ging met een verslaggever van de krant die het minst op haar hand was, de Telegraaf, naar de Wallen. Ze riep daar om meer politie, iets dat volgens Ockhuysen in het wat anti-autoritaire Amsterdam zeker niet voor de hand ligt. En nu heeft ze dus, in diezelfde Telegraaf, gezegd dat ze, in tegenstelling tot haar interim-voorganger Van Aartsen, voor terreurbestrijding niet aan tafel wil met salafisten die de Nederlandse grondwet niet respecteren. Geen toeval dat dit bij zijn collega’s verschijnt, denkt Ockhuysen. En heel slim van haar mensen.

Ster advertentie
Ster advertentie