Achtergrond

Bert Huisjes voorspelt problemen: ‘Niet al deze ministers zullen de rit uitzitten’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bert Huisjes voorspelt problemen: ‘Niet al deze ministers zullen de rit uitzitten’

[KRO-NCRV] De nieuwbakken ministers zullen premier Rutte vandaag ‘diep in de ogen kijken’ en al dan niet opbiechten of ze een lijk in de kast hebben. WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes verheugt zich erop, vertelt hij vanmorgen in het Mediaforum op NPO Radio 1.

‘Bouterse Jugend’

“Dit is hét moment om eerlijk te zijn voor de nieuwe ministers: is er iets wat Rutte nog niet weet?” Een minister met een verborgen vlek op het blazoen is immers niet gewenst. Toch zijn lang niet alle bewindslieden even eerlijk. “Sommigen zitten er nog geen 24 uur en dan zijn ze al weg”, zegt Huisjes. “Het geval van Philomena Bijlhout was het leukst. Nadat deze LPV-minister bij wijze van spreken net haar tas had ingepakt om naar het ministerie te gaan, bleek dat ze lid was geweest van de ‘Bouterse Jugend’. Dan ben je weg.”

Rol als geheimhouder? Pech

Volgens Huisjes is de kans op zo’n schandaal nu kleiner, aangezien het om gevestigde partijen gaat die goed gezocht hebben naar de beste mensen voor de best plek. “Maar het is uitgesloten dat er geen vervelende dingen naar boven komen. Niet iedereen zal de rit uitzitten.” Zo noemt hij Fred Teeven, die omwille van zijn rol als geheimhouder, destijds als officier van justitie, geen openheid van zaken kon geven omtrent de bonnetjesaffaire. “Het was geoorloofd dat Teeven niks zei, maar dat lusten journalisten niet: ‘ik kan hier geen antwoord op geven’.” Dus journalisten groeven verder, ontdekten hoe de vork in de steel zat en Teevens positie was niet langer houdbaar.

Spoken uit het verleden van Grapperhaus

De WNL-hoofdredacteur vermoedt dat vooral linkse media zich in dit liberaal-conservatieve kabinet zullen vastbijten. “Er zijn natuurlijk al onderzoeksjournalisten bezig alle cv’s te checken. Waar zitten de moeilijkheden, de wrijving?” Zelf denkt Huisjes dat het verleden van Ferdinand Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) hem weleens dwars kan gaan zitten. “Niet in de vorm van een schandaal, maar Grapperhaus werkte jarenlang als advocaat in het arbeidsrecht. Hij stond aan de kant van werkgevers, die mensen ontslaan. Nou, dan heb je al veel wrokkige mensen tegen je.” Niet handig voor een minister, wil hij maar zeggen.

Bekijk het Mediaforum hier terug:

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie