Naar homepage
Achtergrond

'Nederlandse leger besteedt steeds meer aandacht aan yoga en mindfulness'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nederlandse leger besteedt steeds meer aandacht aan yoga en mindfulness'

Vanavond wordt de documentaire Achter de Linies: Missie Mali uitgezonden, waarbij enkele militairen in Mali gevolgd werden vanaf het moment dat ze afscheid namen van het thuisfront, tot de terugkeer naar hun, maanden later.

Volgens militairen Jan en Rik (achternamen mogen niet genoemd worden), is de documentaire zeker niet geromantiseerd. "Ze hebben echt proberen weer te geven hoe het daar is", vertelt Jan.

Omgekomen Nederlandse militairen

De militaire missie in Mali (MINUSMA) is omstreden, vooral omdat er twee Nederlandse militairen om het leven kwamen tijdens een mortierschietoefening, waardoor zowel Jeanine Hennis-Plasschaert, toenmalig Minister van Defensie en Tom Middendorp, commandant der Strijdkrachten besloten af te treden.

Jan en Rik betreuren de dood van hun collega's en realiseren zich tegelijkertijd ook dat dit iets is wat iedere militair in Mali kan overkomen. Jan: "Het is onderdeel van het werk, ook mijn vrouw weet bijvoorbeeld heel goed dat er dingen kunnen gebeuren. Ik ben nu op mijn derde missie, maar iedereen gaat hier anders mee om."

Yoga en mindfulness

Om het moreel hoog te houden, organiseren de Nederlandse militairen in Mali verschillende activiteiten voor zichzelf op het kamp. Jan doet bijvoorbeeld aan yoga en merkte dat steeds meer collega's daar ook interesse in kregen. "Zo is op zondagavond een soort klasje ontstaan."

Het leger houdt zich sinds begin vorig jaar bezig met zaken als yoga en mindfulness, maar dat ligt niet iedereen. Rik: "Ik ben niet zo'n yogatype." Hij vervolgt: "De één heeft het initiatief om yogales te geven, het ander gaat met een groepje naar de fitness. Je bent toch enigszins op elkaar aangewezen daar."

Achter de Linies: Missie Mali is vanavond bij Veronica te zien om 22:15 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie