Achtergrond
KRO-NCRV

Zeventig procent van de jongeren vraagt geen hulp: 'Ga met ze in gesprek'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zeventig procent van de jongeren vraagt geen hulp: 'Ga met ze in gesprek'

Maar liefst 70 procent van de jongeren doet geen aangifte of melding bij een hulpinstantie na bijvoorbeeld (online)bedreiging, intimidatie of mishandeling. Dit blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Slachtofferhulp Nederland. Zij maken zich zorgen over deze cijfers en starten een campagne om dit te veranderen. "Eerst moet je een luisterend oor bieden en niet gelijk met oplossingen komen", zegt Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland bij Spraakmakers.

Rosa Jansen en Souad Ait Takassit over jongeren die geen hulp vragen na bedreiging en intimidatie

Het feit dat een meerendeel van de jongeren geen aangifte doet of hulp vraagt heeft volgens Jansen meerdere redenen. "Het is best ingewikkeld voor de jongeren om vertrouwen te hebben dat er iets mee gebeurd. Ook schuld en schaamte werkt mee, bijvoorbeeld als het gaat om een naaktfoto. Er bestaat dan het idee dat ze geen slachtoffer kunnen zijn."

Ver van de leefwereld

Ook jongerenwerker Souad Ait Takassit herkent dit beeld in haar werk. "Zo hebben sommigen geen vertrouwen in de verschillende instanties, het staat te ver van hun leefwereld", legt ze uit. Ze noemt het voorbeeld dat ze hoorde van iemand die een gesprek met een hulpverlener had: "De hulpverlener zit dan met een schriftje tegenover ze en noteert. Het is allemaal zo formeel. Jongeren voelen zich niet op hun gemak en hebben niet het gevoel dat het oprecht is en dat er iets gaat gebeuren."

Maatwerk leveren

Jansen beklemtoont dat het belangrijk is om bij iedere jongere een open blik te houden. "Je moet maatwerk leveren en je verdiepen in het leven van elke specifiek kind." Ze beklemtoont daarbij dat het belangrijk is om niet een lijntje met de jeugd te hebben maar een heel netwerk. "Zo hebben we soms al contact met iemand als deze bijvoorbeeld op de spoedeisende hulp ligt."

Quote

Leg je telefoon weg en ga met ze in gesprek

Jongerenwerker Souad Ait Takassit

'Je hebt een soort houvast'

Iemand die momenteel wordt geholpen door Slachtofferhulp Nederland is Ziagnee. Zij verloor vorig jaar haar 26-jarige broer bij een steekpartij. Hoewel zij wel in beeld is bij Slachtofferhulp ziet ze dat het voor veel lotgenoten, zoals haar familie, nog moeilijk is om hulp te zoeken. “Terwijl het je verder kan helpen, heb ik zelf ervaren”, vertelt ze. “Je hebt een soort houvast om vanuit daar verder te kunnen.”

Jongerenwerker Souad besluit met een oproep aan volwassenen: “Als je verandering in gedrag ziet van een jongere die je goed kent: leg je telefoon weg en ga met ze in gesprek.”

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie