Achtergrond

'De Telegraaf is hypocriet over klimaat'

EO
foto: Bart Maat, ANPfoto: Bart Maat, ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De Telegraaf is hypocriet over klimaat'

De Telegraaf gedraagt zich hypocriet in het klimaatdebat. Dat vindt opiniemaker en voormalig LAKS-voorzitter Sywert van Lienden. In Dit is de Dag debatteerde hij met psychiater Esther van Fenema over de zogenoemde klimaatspijbelaars. Van Fenema keerde zich in De Telegraaf tegen de spijbelaars, tot ergernis van Sywert.

Komende donderdag wil een groep scholieren, onder schooltijd, gaan demonstreren voor een beter klimaatbeleid. Van Fenema vindt het toestaan deze demonstraties een vorm van kindermishandeling. “Kinderen worden opzettelijk bang gemaakt voor klimaatproblemen waar ze zelf weinig aan kunnen doen”, vindt de psychiater. “Kinderen zijn heel beïnvloedbaar, zeker door ouders en leraren”, vindt ze.

Van Lienden snapt niet waarom Van Fenema denkt dat kinderen niet zelf tot conclusies over het klimaat kunnen komen. “Ze kunnen best zelf nadenken”, vindt hij. Hij juicht juist toe dat de kinderen de straat op gaan: “De jongste onder ons hebben nog geen stemrecht, maar moeten wel het langst met de aarde doen”, vindt hij

Hypocriet

Van Lienden denkt dat veel mensen zich tegen de stakende jongeren keren, omdat ze het simpelweg niet eens zijn met waar de stakers voor staan. De Telegraaf, die het stuk van Van Fenema donderdag plaatste, heeft boter op het hoofd, vindt hij. “Hele voorpagina’s met steun voor de burgerlijke ongehoorzaamheid van de blokkeerfriezen, maar deze burgerlijke ongehoorzaamheid mag ineens niet.”

Van Fenema is het oneens: “Het zijn kinderen! Je moet kinderen niet belasten met dit soort kwesties.” Als het een demonstratie tegen klimaatmaatregelen was, was ze ook tegen geweest.

Ster advertentie
Ster advertentie