Achtergrond
KRO-NCRV

Voltijdsbonus voor leerkrachten: veel haken en ogen maar alle beetjes helpen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voltijdsbonus voor leerkrachten: veel haken en ogen maar alle beetjes helpen

Het kabinet wil leraren met een voltijdsbonus verleiden meer uren te gaan werken. Is dit de oplossing voor het lerarentekort? Of moet het kabinet vooral meer inzetten op verlaging van de werkdruk? In Spraakmakers vragen we de experts en ervaringsdeskundige naar hun mening. Basisschooldirecteur Ronald Pieck ziet het niet als dé oplossing, maar "alle kleine beetjes helpen".

"Mensen kiezen heel bewust voor parttime werken, dat is niet zomaar", zegt Ronald Pieck, interimbasisschooldirecteur. "Het vak van leerkracht is in de afgelopen tien jaar behoorlijk verzwaard." Pieck vindt dan ook dat het vak aantrekkelijker gemaakt moet worden. "Dat geldt ook voor de politie, en alle overheidsdiensten toch wat worden ondergewaardeerd ten opzichte van het bedrijfsleven."

Pieck vraagt zich ook af wat dit betekent voor mensen die nú al fulltime werken. "Gaan die dan zeggen 'ik ga eerst een half jaartje parttime werken, en dan krijg ik daarna de bonus?'" De basisschooldirecteur weet dan ook niet dé oplossing voor het lerarentekort maar, "alle kleine beetjes helpen".

PO-Raad was verrast

Freddy Weima, voorzitter van de PO-Raad, geeft aan vanmorgen verrast te worden door het bericht dat het kabinet wil gaan experimenteren met een voltijdsbonus. "Beloning is een zaak van de werkgevers en werknemers. Zowel de vakbonden als wij werden overvallen door dit bericht. Het is niet op deze manier met ons besproken. Wij wisten niet dat er vandaag een experiment met een voltijdsbonus zou worden aangekondigd."

"Het is gewoon niet handig", gaat Weima verder. "Je hebt de werkgevers en de werknemers keihard nodig om dit in goede banen te leiden. En dan is het niet zo'n goed idee om eigenhandig hiermee naar buiten te treden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In gesprek

De voorzitter van de PO-Raad denkt terug aan een vergelijkbare situatie met een bonus voor scholen in kwetsbare wijken. "Dat pakt soms heel erg goed uit. En soms pakt dat heel erg ongelukkig uit. Dus als je eenzijdig als politiek gaat proberen in te grijpen in die arbeidsvoorwaarden en in die arbeidsverhoudingen dan maak je de boel soms ingewikkelder terwijl je het juist beter wil laten lopen."

Niettemin gaat de PO-Raad graag in gesprek met de minister over het stimuleren van voltijd werken, zegt Weima. "Dat is een van de krachtige antwoorden op het lerarentekort. Maar het is wel verstandig om dat in samenspraak te doen." Weima geeft aan dat er bij het stimuleren van meer werken ook naar de kinderopvang moet worden gekeken. "Daar zijn ook tekorten."

'We hebben al veel geïnvesteerd'

Paul van Meenen, Tweede Kamerlid voor D66, geeft een voltijdsbonus een onderdeel kan zijn van de oplossing voor het lerarentekort. "We hebben al heel veel geïnvesteerd in verlaging van de werkdruk. Er komt gratis kinderopvang aan. Je ziet ook de aanmeldingen stijgen. We moeten ook zorgen dat beginnende leraren veel beter begeleid worden, dat ze ook behouden worden. We willen heel goed kijken hoe we dit op de beste manier kunnen doen, zodat het ook echt werkt."

Zorgt bonus voor meer ongelijkheid?

Zoals basisschooldirecteur Ronald Pieck zich ook afvraagt; hoe moet het met mensen die nu al fulltime werken? Jacobine Geel, voorzitter van het College voor de Rechten van de Men, geeft aan dat het Collega al een tijd in gesprek is met het ministerie over dit voorstel. "Wij hebben gekeken naar het voorstel vanuit het gelijke behandelingsrecht en dan zie je dat er toch een risico aanzit. Want dit bevoordeelt als het ware de deeltijd werkers. Mensen die nu al voltijd in dienst zijn hebben hier niet zo veel aan, dus dat is ongelijkheid."

"Als proef mag je natuurlijk van alles onderzoeken", zegt Geel. "Dat is natuurlijk ook goed, want dan heb je ook wat houvast. Maar er zijn wel echt serieuze haken en ogen vanuit het perspectief van gelijke behandeling."

Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling van Stand.nl, mee- en napraten over onze uitzending en je vraag stellen aan een bekende Spraakmaker. Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie