Achtergrond
EONOS

Youtube-agent Dwight: ‘Loverboys roepen bij mij bijna dierlijke neigingen op’

foto: Still uit clip / YouTubefoto: Still uit clip / YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Youtube-agent Dwight: ‘Loverboys roepen bij mij bijna dierlijke neigingen op’

Dwight van de Vijver werd vorig jaar landelijk bekend als wijkagent van de Utrechtse wijk Kanaleneiland, toen hij viral ging met een YouTube video over etnisch profileren. Vandaag is zijn nieuwe video ‘Ik kan niet slapen’ uitgekomen, waarmee hij aandacht vraagt voor de problematiek rondom loverboys. Dwight legt uit wat hem drijft bij Langs de Lijn En Omstreken.

YouTube-agent lanceert nieuwe video tegen loverboys

Dwight mag dan inmiddels geen wijkagent meer zijn in Kanaleneiland, hij werkt nog steeds bij de politie en heeft nog genoeg dingen die hij wil bespreken. “Ik ben niet iemand die zomaar op de voorgrond springt en dingen wil roepen, maar als ik iets te vertellen heb en iets wil veranderen dan komt zo’n podium mooi van pas.”

Hij maakte daarom een nieuwe video, die vandaag gelanceerd wordt. Daarin vertelt hij het verhaal van Aicha, een fictief meisje dat in handen valt van een loverboy. “In de 14 jaar dat ik bij de politie werk, heb ik veel meisjes gesproken en uit huizen gehaald. Ik was de politieman die in de kelderboxen kwam waar meisjes tegen betaling seks moesten hebben. Het meest dierbare wat je hebt zijn je geest en je lichaam. Dat andere mensen dat moedwillig kapot maken om er geld aan te verdienen, daar kan ik niet bij.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Machteloosheid

Dwight voelde zich vaak machteloos als hij met een loverboy geconfronteerd werd. “Ik kan het bijna met iedereen goed vinden, zelfs met criminelen. Vaak snap ik namelijk wel waar ze vandaan komen. Maar als ik in de praktijk oog in oog kwam met zo’n jongen die zich schuldig maakte aan loverboy-praktijken, riep het bij mij bijna dierlijke neigingen op. Je bent soms zo machteloos als je niet de juiste artikelen weet te vinden in het wetboek om zo’n jongen te vervolgen. Het idee dat iemand er mee wegkomt raakt me zo diep in mijn kern. Ik wist dan ook: als ik nog een keer gebruik mag maken van het podium zoals ik dat heb kunnen doen met etnisch profileren, is dit het volgende onderwerp waar ik het over wil hebben.”

Sameena, nu 25, was 18 toen ze in handen viel van een loverboy. Samen met Dwight wil ze aandacht vragen voor meisjes in een situatie zoals zij destijds. “Hoewel het verhaal uit de clip niet mijn verhaal is, herken ik wel veel. Ik ben er uiteindelijk uit gekomen door hulp van de Utrechtse hulporganisatie Pretty Woman, maar ik denk dat er nog heel wat verbeterd kan worden. Instanties in Nederland zijn heel onbereikbaar. Als het vijf uur geweest is kun je niemand meer bereiken, net als in het weekend.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook Dwight liep tegen dat probleem aan in een van zijn laatste zaken als wijkagent. “Dat herinner ik me nog heel goed. Het was aan het einde van mijn dienst rond half zes ’s avonds. Twee meiden van 18 en 19 kwamen het bureau binnenlopen en vroegen om hulp. Maar er bleek nergens plek voor ze te zijn. Uiteindelijk heb ik uit eigen zak een maaltijd voor ze betaald en ze op advies van de instanties naar de daklozen opvang gebracht. Dat is eigenlijk te bizar voor woorden.”

Dwight hoopt dat zijn clip niet alleen jongeren te maken, maar ook de politici die beleid moeten maken. “Die moeten er iets van vinden. Ze dragen een mooi pak en eten ’s avonds een driegangen menu, terwijl er kwetsbare meiden naar de daklozenopvang moeten. Het is tijd dat mensen in beweging komen.”

Ster advertentie
Ster advertentie