Achtergrond
KRO-NCRV

‘Debat Direct leidt tot nepnieuws’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Debat Direct leidt tot nepnieuws’

Debat Direct, een app waarin vergaderingen van de Tweede Kamer live te volgen te zijn, kan bijna leiden tot nepnieuws. Dat vindt Margriet Brandsma, journalist en oud-Duitsland correspondent.

Video niet beschikbaar

Dat gebeurt als Kamerleden stemmingen tijdens moties twitteren. "Die app is heel aantrekkelijk, want je kan als kamerlid een motie indienen – bijvoorbeeld meer geld naar de politie – en dan kan je meteen laten zien hoe partijen hebben gestemd. Soms gaat het er niet om hoe kansrijk een motie is. Meer geld voor de politie, daar is iedereen wel voor. Maar er zijn partijen die denken: er gaat al meer geld naar de politie, dus die motie is overbodig! Die partijen stemmen dan tegen. En dan zie je op twitter: hé, die partij stemt tegen! Met alle gevolgen van dien. Het is in strijd met de waarheid in zo’n geval."

Politiek verslaggever van de Telegraaf, Wouter de Winther vindt het framen. "Die kamerleden doen de werkelijkheid voorkomen zoals het hen uitkomt. ‘Hoe harteloos is die partij, want die stemt tegen!’ Je ziet nauwelijks uitleg van waar het nou eigenlijk om gaat. Soms zijn de moties al aangenomen, of zijn ze voor de bühne. Wat mij vooral opvalt, is dat het de backbenchers zijn die dit doen, de mensen die op zoek zijn naar een spotlight. Ik zie Sybrand Buma geen uitslagen van stemmingen twitteren. Die heeft wel wat anders te doen, die heeft dit niet nodig."

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie