Achtergrond
EONOS

Weerman Reinier wordt vuilnisman

foto: Freek van Asperenfoto: Freek van Asperen
  1. Nieuwschevron right
  2. Weerman Reinier wordt vuilnisman

Dertig jaar lang konden we hem op tv bewonderen als weerman. Maar Reinier van den Berg voelde het kriebelen en ging steeds meer andere projecten doen in de hoek van klimaat en milieu. Een maand geleden waagde hij de sprong en zegde zijn contract op bij de Meteo Group. In Langs de Lijn en Omstreken vertelt hij over zijn leven als duurzaam ondernemer alias vuilnisman.

Video niet beschikbaar

Van den Berg kocht zich in bij het bedrijf Pyroil dat plastic afval wil omzetten in olie. Pyroil probeert in Nederland en Duitsland een vergunning te krijgen voor de bouw van installaties om op grote schaal plastic te verbranden met pyrolyse-techniek (verhitten zonder zuurstof, waardoor plastic wordt omgezet in olie-condens).

Olie uit plastic

Volgens Van den Berg is de opgave om het proces winstgevend te maken. Daarvoor moet de fabriek continu kunnen draaien. "Je kunt uit 1000 kilo plastic 700 liter schone olie halen", rekent hij voor. "Als je het goed aanpakt, kun je er dus veel geld mee verdienen. Maar dat is niet het enige. Wij willen ook het milieu opruimen en de uitstoot van olie compenseren met aanplant van bossen."

De meteoroloog wil graag de handen uit de mouwen steken. "Ik geef veel lezingen, maar op een gegeven moment is het ‘niet lullen maar poetsen’. Je moet het ook gewoon gaan doen." Via de tien grote rivieren in de wereld komt er dagelijks steeds meer plastic in de oceanen. De vervuiling in de Stille Oceaan blijkt volgens de nieuwste cijfers vier keer groter dan gedacht.

Vijf over Twaalf

Een oplossing is daarom broodnodig, stelt Van den Berg. "Mijn bekendheid kan helpen. Dan krijg je podium, en kan je van je laten horen. Dan is het belangrijk om niet alleen te noemen dat het vijf over twaalf is, maar burgers, overheden en bedrijven ook te zeggen wat ze kunnen doen. Je moet ook handelingsperspectief bieden. Dat maakt mensen niet vleugellam maar actiegericht."

Intussen blijft Van den Berg het weer volgen. "Hoewel ik ben gestopt als fulltime weerman, gaat er geen dag voorbij zonder dat ik buiten of via websites check wat er met het weer gebeurt. Ik ben weerman voor het leven."

Weerman Reinier van den Berg gaat van plastic olie maken

Ster advertentie
Ster advertentie