Achtergrond

Foute grap 538 neigt naar seksuele intimidatie

foto: MAAN (ANP Foto)foto: MAAN (ANP Foto)
  1. Nieuwschevron right
  2. Foute grap 538 neigt naar seksuele intimidatie

[KRO-NCRV] Columnist Marianne Zwagerman en adjunct-redacteur van de Volkskrant Pieter Klok laten er in het Mediaforum geen onduidelijkheid over bestaan. Het gebbetje dat Radio 538 dj Frank Dane uithaalde met zangeres Maan de Steenwinkel is uitgelopen op een zwaar mislukte grap.

De dj en zijn sidekicks lieten tijdens een optreden in de studio een streaker los op de zangeres. Toen die haar ogen opende werd ze geconfronteerd met een blote piemel, waarna ze in huilen uitbarstte.

Seksuele intimidatie

Volgens Klok moeten we ons wel realiseren dat het hier gaat om een serie grappen over en weer. Al eerder werd een optreden van Maan verstoord door een fanfare orkest. Maar de grap met de blote piemel ging Klok hoe dan ook te ver: "Misschien was er zelfs sprake van seksuele intimidatie." Het was Klok in ieder geval duidelijk dat er geen vrouw bij de redactievergadering aanwezig was. "Er was niemand die heeft gezegd: dit is niet leuk."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Enzo Knol getrut'

Volgens Zwagerman is de vertrutting van de radio, waar de columniste eerder al een column aan wijdde, hier ook aan de orde. Met heimwee denkt ze soms terug aan de magische radio van presentator Alfred Lagarde waar harde grappen, seks, drugs and rock & roll aan de orde van dag waren. "Althans dat beeld creƫerden de dj's uit de jaren tachtig." Dat is nu anders. Zwagerman: "Tegenwoordig zitten we in dat Enzo Knol getrut." Volgens de columnist heeft het dan ook heel erg met maken met showing your age. "De huidige generatie pikt dit soort dingen niet langer."

Hypocrisie

Klok vindt het goed dat Dane en consorten meteen hun excuses maakten aan zangeres Maan. Volgens Zwagerman getuigt het allemaal wel van behoorlijk veel hypocrisie. De huidige popcultuur is volgens haar seksistischer dan ooit. Nadat Dane zijn excuses maakt aan Maan stelt hij voor om een plaatje te draaien. En laat dat plaatje nou Wild Thoughts
van Rihanna zijn. Een liedje met de 'heftige' tekst: This pussy is for the taking. Volgens Zwagerman is het dan ook niet vreemd dat mannen het tegenwoordig niet meer begrijpen.
Naschrift:
Zangeres Maan heeft de excuses van dj Frank Dane inmiddels geaccepteerd. Ze noemt het een "totaal misplaatste en vreselijk stomme grap", maar geeft ook aan dat ze dit 'hoofdstuk' nu heeft afgesloten. Zanger Tim Knol maakte zich gisteren op Twitter boos over het incident, hij riep op tot een boycot van 538.

Het Mediaforum

Ster advertentie
Ster advertentie