Achtergrond

Hoofdredacteuren WNL en BNR ruziën live op de radio over 'jatwerk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoofdredacteuren WNL en BNR ruziën live op de radio over 'jatwerk'

Een spannend Mediaforum, vanmorgen in De Ochtend op NPO Radio 1. WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes “jatte” namelijk een programmaformat van BNR. En laat de hoofdredacteur van die zender, Sjors Fröhlich, nou net samen met Huisjes in het Mediaforum zitten.

Op BNR loopt sinds twee seizoenen het succesvolle programma Boekestijn en De Wijk, waarin Arend-Jan Boekestijn en Rob de Wijk de stand van zaken in de wereld bespreken. Vanaf morgenavond gaat WNL precies hetzelfde doen op televisie met Weg van de Wereld. Met Boekestijn en met De Wijk. Eh...?

“Dat is nou eenmaal concurrentie”, zegt Huisjes tegen Fröhlich. “Je hebt een goed thema aangeboord en dat verdient een groter publiek. Daarom maken we er een prachtige serie van voor NPO 2.”

Fröhlich had het op prijs gesteld als de WNL-hoofdredacteur hem even had gebeld. “Ik ving het nu op in de media. Toen ik hoorde dat jullie óók nog een radio-uitzending gaan maken dacht ik helemaal: wat krijgen we nou? Dat doe je niet, dat is echt niet oké.” Als Fröhlich in de schoenen van Huisjes zou staan zou hij nu “niet heel trots” zijn.

'Een rare gang van zaken'

“Nou, Sjors, wat kleinzerig”, reageert Huisjes pesterig. “Ik hoef jou toch niet te bellen als Rob en Arend-Jan een idee voor een tv-programma hebben? Bovendien, je bent van een zakenzender, dus je snapt: concurrentie is goed.”

Fröhlich: “Ik vind dit niet zo’n sterk verhaal. Maar ik blijf luisteren.”
Huisjes: “Het gaat er heel anders uit zien. Onze ontvangst is bijvoorbeeld in een mooi kasteel. Wij hebben gewoon inspiratie opgedaan bij BNR.”
Fröhlich: “Wat een gelul zeg!”

Hoewel de twee nog best door één deur kunnen, blijft de BNR-hoofdredacteur het een rare gang van zaken vinden. “Het spreekt van ongelooflijke creatieve armoede.” Wees niet bang, sust Huisjes. “Het wordt een kort lopende serie.”

Bekijk hier het Mediaforum

Ster advertentie
Ster advertentie