Achtergrond
BNNVARA

Lucky Fonz III over zijn nieuwe album: 'Multimens is ook een aanklacht tegen identiteitspolitiek'

foto: De Nieuws BVfoto: De Nieuws BV
  1. Nieuwschevron right
  2. Lucky Fonz III over zijn nieuwe album: 'Multimens is ook een aanklacht tegen identiteitspolitiek'

"Een toverbal als dit zevende album maakte Lucky Fonz III niet eerder" schreef de Volkskrant over het nieuwe nieuwe album 'Multimens' van Lucky Fonz III. Op het album laat Lucky zichzelf van verschillende kanten zien. Met 14 nummers en 14 producers gaat hij in dit album veel verder dan singer-songwriter muziek die je misschien van hem gewend bent. Hij vertelt over zijn nieuwe album in De Nieuws BV.

Quote

Ik ben al een week in de wolken

Lucky Fonz III

Het album 'Multimens' krijgt goede recensies, maar vooral een ingezonden brief van singer-songwriter Jaap Fischer is voor Lucky speciaal. "Ik ben al de hele week in de wolken. Vier sterren in de Volkskrant is hartstikke fijn natuurlijk, maar de volgende dag zag ik een ingezonden brief van iemand die zei, 'waarom is het geen 5 sterren? Hij is voor ons Lucky Fonz V'. Toen zag ik dat die brief van hem was. Hij is een van de grootheden van het Nederlandstalige lied en voor mij persoonlijk een bron van inspiratie."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Multimens

Op het album is Lucky Fonz III bewust gaan experimenteren, omdat het ook past bij de persoonlijke ontwikkeling die hij heeft doorgemaakt. "Ik ben jonger geworden, naarmate ik ouder word. Tijdens het maken van mijn eerste albums was ik een stoffig studentje en de laatste jaren ben ik wat meer in de wereld. Ik ben deur uitgegaan." Ook zijn muzieksmaak is daardoor veranderd, omdat hij de muziek waar hij als tiener naar luisterde weer herontdekte.

Zo ontdekte hij opnieuw zijn liefde voor happyhardcore. Dat is te horen in het nummer 'Machteloos'. "Ik was vroeger een gabbertje en dat ben ik nog steeds, maar dat zie je eigenlijk niet. Ik ben dol op die muziek. Het feit dat die muziek vaak als 'slecht' wordt bestempeld heeft volgens mij weinig te maken met de kwaliteit van die muziek zelf, maar dat het wordt geassocieerd met de onderklasse." Multimens is in zekere zin ook een aanklacht tegen identiteitspolitiek en de negativiteit die daarmee gepaard gaat.

Quote

Herkenning is beter dan absolute eenzaamheid

Lucky Fonz III

Suïcidale verlangens

Een terugkerend thema op het album is de dood. Bijvoorbeeld in het nummer 'De Mossel'. "Het is heel grappig, maar het is ook heel grimmig, omdat ik vrij expliciet ben over suïcidale verlangens. Ik heb veel reacties gekregen van mensen die het ook wel choquerend vinden, maar ik vind dat je dit moet kunnen bespreken. Het is een taboe om over suïcide te praten."

Sinds het nummer uit is krijgt hij veel reacties van mensen die de gevoelens waarover hij zingt herkennen. Volgens Lucky heel belangrijk als het gaat om dit onderwerp. "Suïcidale verlangens zijn het probleem niet, want dat komt veel voor, maar het probleem is dat veel mensen zich eenzaam voelen en er niet over praten. Als dit nummer op een bepaalde manier kan helpen bij preventie zou ik dat heel mooi vinden."

Het album 'Multimens is nu overal te beluisteren. Voor informatie over zijn tour ga je naar zijn website.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lucky Fonz III over zijn veelzijdige album multimens!

Ster advertentie
Ster advertentie