Achtergrond
BNNVARA

YouTube verbiedt gevaarlijke uitdagingen, en dat is maar goed ook

foto: Netflixfoto: Netflix
  1. Nieuwschevron right
  2. YouTube verbiedt gevaarlijke uitdagingen, en dat is maar goed ook

YouTube verbiedt het plaatsen van schokkende video's en gevaarlijke uitdagingen. Voor het videoplatform is de maat vol. De regels worden aangescherpt en er wordt aangegeven dat dit soort video's er niet thuishoren. Tech-deskundige Vivianne Bendermacher en oprichter van Stichting TIM (Tegen Internet Misstanden) Geert Reynders praten erover in De Nieuws BV.

Stichting TIM

In mei 2017 verloor Reynders zijn zoon. Tim overleed op 16-jarige leeftijd aan de gevolgen van de 'choking'-uitdaging. De uitdaging is dat de speler zichzelf zo lang mogelijk moet verstikken zonder dat het echt misgaat. Totdat het dus wel misging: "Wij kwamen zaterdagavond thuis en vonden Tim levenloos. Eerst dachten we dat het zelfmoord was. Maar hij had het gefilmd met zijn smartphone. En toen wisten we dat het niet zo was."

Reynders wist niet dat zijn zoon hiermee bezig was: "Dat was de eerste keer dat we over de chocking game hoorden." Na Tim's dood richtte Reynders Stichting TIM op. Zij waarschuwen anderen, bijvoorbeeld ouders, over het gevaar van internet challenges. Het is dus ook goed nieuws voor hen dat YouTube harder gaat optreden. Reynders: "Dat juichen we zeker toe, ik ben erg blij met het nieuws. Het is natuurlijk een heel belangrijk signaal."

'Een waarschuwing maakt al veel los'

Maar waarom wordt er niet nog harder opgetreden? Waarom worden alleen de video's verbannen en wordt niet de YouTube- gebruiker gelijk van het platform verwijderd? Bendermacher vroeg het aan Google: "En wat zij zeggen, daar kan ik me ook wel weer in vinden, dat één waarschuwing, één zo'n strike, daar worden YouTubers al verschrikkelijk zenuwachtig van. Want het zou jou toch gebeuren dat je account offline wordt gehaald."

Bendermacher: "Hun ervaring is dus dat één waarschuwing al heel veel losmaakt. Plus, als je kijkt naar elk individueel geval, en YouTube zegt dat het te gevaarlijk is, hoe eerlijk is in alle andere gevallen? Dus ik snap wel dat je daar nog even ruimte voor open laat." Want niet elke challenge is per definitie gevaarlijk. En omdat er naar elke individuele gebruiker wordt gekeken duurt het wel even voordat alles offline is.

YouTube verbiedt het plaatsen van schokkende video's en gevaarlijke uitdagingen

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie