Achtergrond
EO

'Voer coronamaatregelen weer in op de Biblebelt'

foto: ANP Vincent Jannink
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Voer coronamaatregelen weer in op de Biblebelt'

Epidemioloog Arnold Bosman maakt zich zorgen over de plaatsen in Nederland waar het coronavirus rondwaart vanwege een lage vaccinatiegraad. Herinvoering van coronamaatregelen kan helpen, bijvoorbeeld in gemeenten op de zogenoemde Bijbelgordel, aldus Bosman. Theoloog Arnold Huijgen denkt dat het een averechts effect heeft. "Een mondkapje alleen in Staphorst, hoe stelt u zich dat voor?"

Coronamaatregelen weer invoeren op Biblebelt?

Staphorst staat dinsdag in de landelijke top-5 van de meeste nieuwe coronabesmettingen, naast grote steden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Bosman adviseert maatregelen zoals de 1,5 meter afstand, ventileren, mondkapjes en vaker testen. Het gaat hem niet specifiek om Staphorst of de Biblebelt maar om alle gemeenten waar de vaccinatiegraad laag is en het aantal besmettingen hoog.

Draagvlak

Theoloog Huijgen ergert zich aan de 'voortdurende focus op de Biblebelt'. "We moeten oppassen met stigmatiseren, je schaadt het draagvlak. Als het een wijk in Rotterdam-Zuid was geweest, was dit allemaal niet genoemd." Huijgen vindt dat de keuzevrijheid van mensen moet worden gerespecteerd, ook als zij het vaccin tegen het coronavirus niet willen nemen.

Bosman heeft begrip voor de gevoeligheid rond het thema in religieuze kringen, maar legt zich daar niet bij neer. "Ik snap dat een vertrouwensrelatie niet zomaar ontstaat als het huis in brand staat. Maar als we het gesprek niet kunnen voeren, dan is er een tweede probleem naast het virus."

De epidemioloog wil daarom graag het gesprek aangaan met bijvoorbeeld bedrijven in het gebied die risico’s voor hun personeel willen inperken. "Ik ken wel bedrijven in de regio", antwoordt Huijgen. "Veel mensen hebben daar een vrijgevochten karakter. Dat levert grote problemen op. Die denken: ze moeten ons weer hebben." Bosman heeft er toch wel vertrouwen in: "Ik ga ervan uit dat er ook minder vrijgevochten types tussen zitten die het gesprek willen aangaan."

foto: ANP Vincent Jannink

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie