Achtergrond
NTR

'We zijn dag en nacht met Turkije bezig en dat is slecht voor de integratie'

foto: NTRfoto: NTR
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We zijn dag en nacht met Turkije bezig en dat is slecht voor de integratie'

De Turkse overheid wil weekendscholen opzetten in verschillende landen, waaronder Nederland. Jonge Turken leren daar de Turkse taal en cultuur. Erol Güldalı, voorzitter Turkse Arbeidersvereniging HTIB, heeft liever dat de jongeren op Nederlandse scholen Turkse lessen krijgen.

{podcast audio="54967" caption="#13 Tweetalig opvoeden" }

In de podcast Kleurrijke Kwesties pleit Güldalı ervoor dat de Nederlandse staat voor Turkse lessen op school bekostigt. "Kinderen moeten de Nederlandse taal wel evengoed beheersen als de moedertaal, anders krijgen ze later problemen op de arbeidsmarkt."

Güldalı heeft zelf zijn kinderen tweetalig opgevoed en heeft bewust aan zijn kinderen duidelijk gemaakt dat Nederland net zo belangrijk is als Turkije. Hij spreekt thuis Turks en heeft zijn kinderen thuis zelf Turks geleerd. Daar heb je volgens hem geen weekendscholen voor nodig.

Taal is iets emotioneels

Ook logopedist Mila Rozema spreekt zich uit in de podcast over het plan van Turkije om weekendscholen op te richten. Een goed of slecht idee? Zij wijst erop dat ook Nederland weekendscholen heeft in het buitenland.

Dat kinderen van Turkse migranten verbonden blijven met het land van de ouders, is belangrijk volgens logopedist Mila Rozema. "Dat is goed voor de ontwikkeling. Er is een relatie tussen kinderen en ouders in de moedertaal. Dat spreken ze thuis en dat is misschien iets emotioneels voor ze en daarom is dat belangrijk om te behouden."

Slecht voor de integratie

De voorzitter van de Turkse Arbeidersvereniging ziet wel dat in veel Turkse gezinnen alléén naar Turkse televisie gekeken wordt. "En dat is slecht voor de integratie", stelt Güldalı. "Wij beleven Turkije in Nederland. We zijn dag en nacht met Turkije bezig. Soms heb ik het over de Nederlandse actualiteiten als ik een Turkse Nederlander zie en dan weten ze niet waar ik het over heb."

Quote

Soms heb ik het over de Nederlandse actualiteiten als ik een Turkse Nederlander zie en dan weten ze niet waar ik het over heb.”

Tweetalig opvoeden: wat is verstandig?

"Ik geef het advies aan Turkse Nederlanders om [thuis] beide talen te spreken", zegt logopedist Rozema. "Maar er zijn ook ouders die gebrekkig Nederlands spreken. En dan is het een minder goed idee om thuis Nederlands te gaan spreken tegen het kind want een kind neemt dan die vorm van Nederlands over".

"Degene die zijn kinderen een tweede taal wil leren moet zijn moedertaal ook goed kennen. Een sterke eerste taal betekent vaak ook een sterke tweede taal. Als een kind van geboorte af aan twee talen hoort hoeft dat geen achterstand te veroorzaken, maar als een kind later twee talen leert dan gaat het kind iets achterlopen."

Kleurrijke Kwesties

In de NTR podcast Kleurrijke Kwesties bespreken we iedere 2 weken actualiteiten en achtergrond door de ogen van Nederlanders met een islamitische achtergrond. Kleurrijke Kwesties is een initiatief van het radioprogramma Kwesties van de NTR in samenwerking met NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie