Achtergrond
BNNVARA

Steven Seagal in Rusland en Servië toonbeeld van mannelijkheid

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Steven Seagal in Rusland en Servië toonbeeld van mannelijkheid

Steven Seagal. Niet een persoon van wie je denkt: daar ga ik een tentoonstelling over maken. Maar het Leiden International Film Festival (LIFF) leek het toch een goed idee om vijf zalen te wijden aan de man met paardenstaart. Maar waarom? De Nieuws BV vroeg het aan initiatiefnemer en directeur van het LIFF, Alexander Mouret.

De eerste film

Het is een hele terechte vraag en geen ingewikkeld antwoord, zegt Alexander Mouret: "We kregen de kans op een pop-up bioscoop. Dan kan je hele interessante dingen doen die iedereen al doet, maar daar zijn we al in voorzien." We wilden iets te doen wat een normaal museum nooit zou doen, dat was onze drijfveer. Seagal was vanuit die gedachte de voor de hand liggende keuze volgens Mouret. "Niemand start het film kijken met Fellini of Bergman, wel met Seagal, Jean-Claude van Damme of nu de Marvel reeks."

Steven Seagal is volgens het LIFF de geschikte kandidaat omdat hij zichzelf in tegenstelling tot Schwarzenegger of Van Damme veel te serieus neemt. "Die laatste twee zijn buiten de films hele sympathieke gasten en werken mee aan mooie projecten. Seagal heeft dat totaal niet."

De Tentoonstelling

Als men de tentoonstelling binnenloopt begint het vrij serieus. Seagal, begonnen als vechtsport docent, werd gespot om een keer zijn kunsten op het doek te vertonen. "Mensen waren op dat moment klaar met de 'one man armies' van Schwarzenegger of Stallone. Seagal was simpeler en met de relatief vreemde vechtsport Aikido erbij vonden mensen het extra interessant."

Volgens Mouret keerde het tij na vijf prima films. "Hij begon met activistische boodschappen in zijn films, dat ging helemaal mis." Het verzamelen van spullen voor de tentoonstelling was niet al te moeilijk: "Tja, niet veel musea hebben een Seagal collectie. Posters, zijn politiebadge, kledingstukken. We hebben het allemaal."

Servië en Rusland

Waar hij in Nederland toch flink te kakken wordt gezet, is Steven Seagal ook Servisch staatsburger en sinds kort zelfs ambassadeur voor Rusland. "Hij werd Servisch staatsburger als dank voor het trainen van de Servische commando’s. Dat heeft hij waarschijnlijk echt gedaan." Vladimir Poetin heeft hem zelfs persoonlijk een paspoort overhandigd. Volgens Mouret komt dat door het perfecte plaatje wat Seagal volgens hen heeft. "Hij is stoer, heldhaftig, een echte mannelijke man. Waarom zou hij zelfspot moeten hebben. Dat vinden ze daar helemaal niet nodig. Zolang hij alle slechteriken in elkaar slaat is het gewoon goed."

De tentoonstelling is vanaf 15 augustus een maand lang te bewonderen in de Red Carpet Lounge in Leiden en is onderdeel van het Leids International Film Festival.

Alexander Mouret over Steven Seagal

Ster advertentie
Ster advertentie