Achtergrond

Is screening dé oplossing bij criminele infiltratie raadsleden?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is screening dé oplossing bij criminele infiltratie raadsleden?

[KRO-NCRV] Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 klonk gisteren de waarschuwing voor criminele infiltratie bij raadsleden. Is screening van politici dé oplossing? De burgemeester van Breda, Paul Depla, denkt van niet.

Integriteitstoetsing

Clemens Cornielje, commissaris van de Koning in de provincie Gelderland, riep onlangs op om kandidaat-raadsleden en -wethouders te toetsen. Dit zou moeten gebeuren aan de hand van een risicoanalyse en de 'handreiking integriteitstoetsing'.

Paul Depla, burgemeester van Breda, was blij dat deze oproep een keer uit een andere hoek kwam. Wanneer het probleem door meer mensen wordt gezien, kunnen we het volgens Depla namelijk ook beter bestrijden.

Screening

Politieke screening is volgens Depla erg belangrijk. ''We proberen ook politieke partijen daarbij te helpen om die screening te doen.'' Wel geeft Depla aan dat dit erg lastig is. Bij georganiseerde criminaliteit worden volgens Depla vaak stromannen ingezet om namens hen die politiek te beïnvloeden. ''En vaak zijn dat dan weer mensen die niet direct gelinkt zijn aan criminele activiteiten, maar wel onder invloedssfeer staan van zulke criminele organisaties.''

Georganiseerde criminelen beïnvloeden, volgens Depla, hun omgeving en laten anderen het werk voor hen doen. ''En dan is het veel lastiger, want hoe toon je dat aan?''

Goede inzet

''De inzet is hartstikke goed. Namelijk: 'geachte politieke partijen, let op, want voor u het weet bent u een instrument in handen van de georganiseerde criminaliteit. Dat wilt u niet'.'' De bewustwording is volgens Depla erg belangrijk. Men moet daarom ook continu het gesprek voeren. ''In het Cruijffiaans: je ziet het pas als je het weet.''

"Men moet met elkaar de zorg delen", vindt Depla. Dit zorgt er volgens hem ook voor dat een burgemeester er niet alleen voor staat als er daadwerkelijk iets gebeurt. Want een burgemeester die het alleen aanpakt, komt volgens Depla vaak alleen te staan. "Het gevolg is dan dat de burgemeester moet vertrekken en de georganiseerde criminelen nog aan de touwtjes blijven trekken." Depla zegt dat hij dit al eens heeft zien gebeuren. Over welke gemeenten dit gaat wil hij echter niet zeggen.

Lokale media

Ook geeft Depla aan dat de lokale media erg belangrijk zijn. Daarom vindt hij het erg jammer dat deze in zwaar weer zitten. Nationale media laten het namelijk pas zien als er misstanden gebeuren. Maar om dat voor te zijn, zijn volgens hem de lokale media enorm belangrijk.

De aftrap: Paul Depla

Ster advertentie
Ster advertentie