Achtergrond
EO

'Ik ben een van de beste coaches die Kiki Bertens had kunnen treffen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik ben een van de beste coaches die Kiki Bertens had kunnen treffen'

Tennisster Kiki Bertens wist zondag de winst in te wacht te slepen op het tennistoernooi van Cincinnati. Presentator Renze Klamer ging in juni voor Dit is de Dag op bezoek bij de coach van Bertens, Raemon Sluiter. In een openhartig gesprek vertelt hij over de samenwerking met Bertens.

Renze wandelt met Raemon Sluiter

Zo’n drie jaar is Raemon Sluiter nu de tenniscoach van Kiki Bertens. “Ik weet niet of ik de beste ben, maar sowieso wel een van de beste”, zegt Sluiter als hem gevraagd wordt of hij de beste coach is die Bertens kan hebben. “Ik heb zelf natuurlijk redelijk getennist, maar ben ook financieel niet van haar afhankelijk. Dat zorgt ervoor dat ik niet bang ben om af en toe de knuppel in het hoenderhok te gooien als het moet.”

Dat Sluiter een confrontatie met Bertens niet uit de weg gaat, is algemeen bekend. Eind vorig jaar gingen er na een ruzie op straat geruchten over een mogelijke breuk. “Kiki had het destijds moeilijk met zichzelf en had wat motivatieproblemen”, verklaart Sluiter. “Het kwam tot een confrontatie toen ze met haar dubbelpartner geplaatst was voor de WTA-Finals. Een prestigieus toernooi waar je serieus geld kunt verdienen. We zouden over vijf dagen vertrekken naar Singapore en ik vroeg haar wanneer ze van plan was te gaan trainen. Toen flikte ze het om te antwoorden dat ze ‘wel even zou kijken of het nog van trainen zou komen’. Ik heb toen tot tien en twintig proberen te tellen, maar mijn ergernis moest er gewoon uit. En toen stonden we dus om half twee ’s nachts te schreeuwen op straat.”

Donkere periode

Momenteel gaat het de coach voor de wind, maar dat is ook wel eens anders geweest. “Ik heb een hele donkere periode gekend”, zegt Sluiter. “Ik ben tien jaar geleden zo’n vier jaar depressief geweest. Na mijn eerste carrière-stop overleden mijn grootouders en mijn nichtje. Mijn nichtje was vier toen ze overleed aan een hersentumor.” Nog altijd wordt Sluiter geconfronteerd met die periode uit zijn leven. “Ik ben er niet meer dagelijks mee bezig, maar ik zal altijd een bepaalde donkere kant hebben. Nu ik weet dat ik die heb, kan ik het een beetje sturen en is het gevaar ervan veel minder groot.”

Over de streep

Sluiter is altijd erg open geweest over zijn depressie. “Ik ken geen schaamte en ik vertel graag een eerlijk verhaal”, vertelt hij. Ook hoopt de oud-tennisser mensen te helpen door zijn eigen depressie bespreekbaar te maken. “Als ik mijn verhaal vertel, trek ik wellicht iemand over de streep om zijn of haar depressieve gevoelens met anderen te delen.”

Ster advertentie
Ster advertentie