Achtergrond
KRO-NCRV

'Berlusconi is in Italië wel uitgespeeld'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Berlusconi is in Italië wel uitgespeeld'

De 82-jarige Silvio Berlusconi is voorlopig nog niet klaar met de politiek. Hij heeft zich kandidaat gesteld voor de Europese verkiezingen in mei 2019. Zou het hem lukken het volk weer voor zich te winnen? Historicus Arthur Weststeijn en Yoeri Albrecht spreken bij Spraakmakers over hét fenomeen Berlusconi dat vijftig jaar lang de spil van de Italiaanse politiek was.

'Een vermoeide salesman'

De kans dat de oud-president een succesvolle comeback zal maken in de politiek is klein. ''Berlusconi is in Italië wel uitgespeeld,'' zegt Weststeijn. Volgens de historicus bedrijft hij een ouderwetse vorm van populisme en begrijpt niets van het huidige medialandschap. In de tijd dat Berlusconi aan de macht was, had hij 90% van de media in handen. Hij bezat private zenders en kocht later ook nog de publieke omroep (RAI). In die tijd was de tv nog het belangrijkste medium en Berlusconi kon op deze manier als geen ander inspelen op de massa.

Inmiddels is er veel veranderd en Weststeijn verwacht niet dat Berlusconi genoeg kennis heeft van de nieuwe media om weer hetzelfde effect te bereiken. ''Hij is gewoon een goede salesman, maar nu merk je dat hij moe is,'' aldus Weststeijn.

Quote

Hij is vooral bezig macht terug te krijgen in Italië

Arthur Weststeijn

Yoeri Albrecht, die in de tijd dat hij bij Vrij Nederland werkte onderzoek deed naar de banden van Berlusconi met de maffia, denkt dat we Berlusconi niet moeten onderschatten. Volgens hem bestaat er wel degelijk een kans dat zijn populariteit zal toenemen.

Berlusconi als 'redder van Europa'

Berlusconi probeert zich nu te positioneren als de redder van Europa, maar werd in de periode dat hij president van Italië was gezien als een grote bedreiging voor de Europese Unie. Weststeijn: ''Als je goed luistert, heeft zijn boodschap over Europa eigenlijk geen inhoud en bovendien zijn de meeste Italianen zeer eurokritisch. De kans dat deze boodschap aankomt bij de bevolking is dus klein. Bovendien heeft de werkelijke reden dat hij zich nu weer verkiesbaar stelt, maar weinig te maken met Europa. ''Hij is vooral bezig macht terug te krijgen in Italië.''

Verslaafd aan aandacht

Albrecht ziet Berlusconi als een voorloper van Trump. Hij praat in simpele zinnen die iedereen begrijpt en spreekt het volk op een directe manier aan. ''Hij is joviaal, charmant en spreekt tot de verbeelding omdat hij een goede communicator is.'' Weststeijn voegt daaraan toe: ''Hij is nu vijftig jaar de spil van de Italiaanse politiek en heeft daarmee enorm veel aandacht gegenereerd. Hij is daaraan verslaafd geraakt.''

Berlusconi is jaren geleden veroordeeld voor omkoping waardoor hij niet alleen een taakstraf in een bejaardentehuis moest uitvoeren, maar ook lange tijd geen politieke functie mocht vervullen. Aan die periode is nu een einde gekomen. De verkiezingen in mei zullen uitwijzen of de Italiaanse bevolking nu eindelijk genoeg heeft van Berlusconi.

Ster advertentie
Ster advertentie