Achtergrond
NTR

Wat moeten we doen aan het geweld tegen verkeersregelaars?

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat moeten we doen aan het geweld tegen verkeersregelaars?

In Middelburg is onlangs een verkeersregelaar knock-out geslagen door een autobestuurder. Ook vrijwillige verkeersbrigadiers worden fysiek en verbaal bedreigd. Waar komt de agressiviteit tegenover verkeersregelaars vandaan en vooral: wat moeten we eraan doen? In Kwesties vertelt een verkeersregelaar over zijn ervaringen.

Scheldpartijen en bedreigingen

Verkeersbrigadier Ton van Nunen helpt al negen jaar lang, vijf dagen in de week schoolkinderen oversteken. Weer of geen weer, hij staat elke ochtend op de kruising in Oost-Souburg, van top tot teen gehuld in neon. Van Nunen: "Ik lijk wel licht te geven." Toch negeren veel automobilisten hem volledig.

De trouwe verkeersbrigadier krijgt dagelijks te maken met scheldpartijen en soms zelfs bedreigingen. Volgens Van Nunen worden de ergste ziektes naar zijn hoofd gegooid. De druppel was de zoveelste bedreiging om hem te pletter te rijden.

Massale steun

Sinds Ton bekend maakte dat hij er om deze reden mee gaat stoppen, krijgt hij veel steun. De plaatselijke motorclub bied aan om langs te komen wanneer hij weer wordt uitgescholden, automobilisten steken een duim naar hem op en moeders vragen hem om alsjeblieft te blijven. Na de massale steun overweegt Van Nunen om door te gaan.

Kwesties

Een live debatprogramma over actuele, controversiƫle kwesties. Marianne van den Anker praat elke zondagavond vanaf 20.00 uur met betrokkenen, politici en deskundigen op locatie.

Ster advertentie
Ster advertentie