Achtergrond

'Je leven wordt beter als je stilstaat bij de dood'
KRO-NCRV

foto: www.jeroenterlingen.nlfoto: www.jeroenterlingen.nl
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Je leven wordt beter als je stilstaat bij de dood'

Op het moment dat Jeroen Terlingen zelf de diagnose lymfeklierkanker kreeg, wist hij wat het betekent als de dood heel dichtbij komt. Hij overleefde, maar vindt dat we fundamenteel anders met de dood om zouden moeten gaan. In zijn boek Dood doet leven legt hij uit waarom je leven verbetert als je stilstaat bij de dood.

''Voordat ik mijn diagnose kreeg, dacht ik nooit echt na over de dood, ook omdat ik het geluk had er niet mee geconfronteerd te worden in mijn directe omgeving.'' Terlingen denkt dat we de regie over het einde van ons leven zijn verloren, en dat hebben we zelf gedaan. "Vroeger stierf je middenin de familie, maar nu lijkt er een beweging op gang gekomen waardoor de dood verder van ons af staat."

In onze samenleving wordt de dood krampachtig uit zicht gehouden, vindt Terlingen. ''De dood is niet sexy, zelfs het televisieprogramma 'Over mijn lijk' gaat niet echt over de dood, maar over mensen die toch nog iets van hun leven willen maken.'' De dood kan ook 'vies' zijn, en Terlingen vindt dat we dat niet zouden moeten verbergen. ''Het lijkt wel of we alleen in een bepaalde fase van ons leven aantrekkelijk zijn, waarschijnlijk omdat we in die periode ook geld opleveren.''

Doula

Een oplossing zou volgens Terlingen de doula kunnen zijn. Dat is een begeleider die zowel praktische zaken regelt als mentale steun kan bieden. ''Sommige mensen die stervende zijn, praten nauwelijks met hun partner omdat ze hem of haar de ergste dingen willen besparen. Dan kan een doula een uitkomst zijn."

Hij denkt niet dat een doula er voor zorgt dat we de dood opnieuw uit handen geven, in de praktijk heeft hij gezien hoe nuttig en belangrijk een vertrouwenspersoon kan zijn voor stervenden.

Ster advertentie
Ster advertentie