Achtergrond

Waarom Femke Halsema naar deze moeder luistert

BNNVARA
foto: De Nieuws BVfoto: De Nieuws BV
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom Femke Halsema naar deze moeder luistert

"Je moet de schuld niet bij de moeders leggen, maar met ze samenwerken", zegt Diana Sardjoe. Zij is moeder van twee zonen, waarvan één in de top 600 van jonge criminelen stond en de ander in de top 400 van risicojongeren. Die tijd ligt nu achter ze, maar Diana wil nu andere mensen helpen. Daarom is ze nu de stichting 'De Moeder is de Sleutel' gestart. In De Nieuws BV deelt ze haar verhaal.

Nieuwjaarsrede

"Ik was blij, ik dacht eindelijk iemand die het snapt", zegt Diana Sardjoe over de Amsterdamse burgemeester Halsema, die in haar nieuwsjaarrede haar eerdere ontmoeting met onder meer Diana aanhaalde. "Dat ze snapt dat je met burgers samen moet werken", vervolgt ze. "Want er zijn zulke goede initiatieven die kunnen bijdragen aan een veilige samenleving. En niet vervelend bedoeld, maar vrouwen die kunnen dat", zegt ze lachend.

Quote

Pas in de cel heeft hij het aan me toegegeven.

Diana Sardjoe

Politie-inval

Het verhaal van de stichting begint bij Diana, haar zoon en de politie-inval om 7 uur 's ochtends een aantal jaar geleden. Diana: "Het overviel me gewoon. Ik had het niet verwacht." Haar zoon was veertien en werd meteen meegenomen omdat hij werd verdacht van straatroof met geweld. Iets dat Diana niet had aan zien komen. Er waren wel vechtpartijtjes geweest, maar geen dingen waar ze zich zorgen om moest maken. Pubergedrag. Tot het moment van de inval: "Pas in de cel heeft hij het aan me toegegeven."

Quote

Ik voelde me net een proefkonijn. Je moet met iedereen gaan praten. Je hele privacy is weg. Je huis is je huis niet meer.

Diana Sardjoe

Proefkonijn

Diana kreeg een brief met de mededeling dat haar kind in de top 600 was opgenomen. Diana: "Vervolgens komt de ene hulpverlener na de ander. Je gaat van de ene therapie naar de andere. Ik voelde me net een proefkonijn. Je moet met iedereen gaan praten. Je hele privacy is weg. Je huis is je huis niet meer. Ik had soms het idee van zal ik ze huur vragen, want ze brengen best veel tijd hier door." Die periode is bij Diana nu achter de rug, maar met al die ervaringen op zak wil ze nu wel nu andere moeders helpen en behoeden.

Haar eigen stichting

Ze merkte al snel; de methode van de Top 600 moet en kan beter. Diana: "De ene instantie weet niet wat de andere doet. Ze werken langs elkaar heen. Onderling moeten ze echt gaan leren samenwerken. Ze moeten op één lijn zitten en dat gebeurt niet." Daarom is ze nu haar eigen stichting 'De Moeder is de Sleutel' gestart: "Ik wil gewoon dat er een brug komt tussen de hulpverlening en die ouders. Het vertrouwen is weg. Er is zoveel kapot gemaakt. Dat moet hersteld worden."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie