Achtergrond
AVROTROS

Politiek cartoonist Ruben Oppenheimer: 'Het is echt een kut-eeuw'

foto: Eigen beeldfoto: Eigen beeld
  1. Nieuwschevron right
  2. Politiek cartoonist Ruben Oppenheimer: 'Het is echt een kut-eeuw'

“Het is niet te filmen wat er gebeurde sinds die twee vliegtuigen de torens invlogen, wat deze generatie voor zijn kiezen krijgt…” Volgens Oppenheimer gaat het niet alleen om ‘even om een paar weken binnen zitten’, het gaat om de opstapelingen van de opeenvolgende tegenslagen wat dit een echte ‘kut-eeuw’ maakt.

#66 - Ruben Oppenheimer - MISCHA!

Hij hoort het vaak om zich heen, mensen die zeggen: “Ik wil het allemaal niet meer zien”, na die twee jaar pandemie en nu weer die oorlog in Oekraïne. Ook Oppenheimer kan zich daarin vinden, vertelt hij in MISCHA!.

Kras

De pandemie heeft een grote invloed gehad op het persoonlijke leven van Oppenheimer. “Er is een hele vieze kras op mij gekomen die ik niet meer kan wegpoetsen (...) “Ik ben heel somber over de situatie in de wereld”, zegt hij.

Overwogen te stoppen

De bedreigingen die Oppenheimer jarenlang op zijn bordje kreeg, zorgden ervoor dat hij overwoog te stoppen. “Ik word niet dagelijks bedreigd en uitgescholden, maar als je alles jarenlang bij elkaar optelt, kun je je afvragen waarom je bepaalde dingen eigenlijk allemaal nog zou doen.” Maar net voordat hij dit overwoog begon de pandemie die daarna gladjes overging in een oorlog, wat zijn werk steeds relevanter maakte, vertelt hij.

Tweestrijd met het nieuws

Hoewel Oppenheimer geraakt wordt door het huidige nieuws, haalt hij er ook een bepaalde voldoening uit. “Als ik een goede tekening maak waar ik lang over heb nagedacht en waar mensen iets mee kunnen, dan merk ik dat het mijn gevoel voor eigenwaarde of nut in ieder geval niet ondermijnt.” Het nut haalt hij uit het gevoel dat hij in bepaalde mate invloed kan uitoefenen. “Je mag mensen wel een beetje wakker kietelen”.

Luister hier het gesprek terug!

#66 - Ruben Oppenheimer - MISCHA!

Ster advertentie
Ster advertentie