Achtergrond

Wormen onthullen: intelligentie kan prima zonder brein

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wormen onthullen: intelligentie kan prima zonder brein

Recent onderzoek naar wormen heeft interessante vragen opgeroepen over de aard van intelligentie en bewustzijn. Een Amerikaanse bioloog heeft ontdekt dat deze eenvoudige organismen in staat zijn tot slim gedrag, zelfs nadat ze onthoofd zijn. Jacob Jolij, onderzoeker en auteur van het boek ‘Wat is bewustzijn nou eigenlijk’, vertelt over deze baanbrekende ontdekking.

Intelligentie kan heel goed zonder brein

Het onderzoek naar wormen, die na onthoofding nog steeds slim gedrag vertonen, suggereert dat herinneringen en intelligentie mogelijk niet alleen in het brein worden opgeslagen. De wormen kunnen worden getraind om bijvoorbeeld te reageren op licht of bepaalde prikkels om voedsel te vinden, zelfs nadat hun hoofd is verwijderd. "Intelligentie is het vermogen van organismen om zich aan te passen aan de omgeving op een flexibele manier", aldus Jolij.

Bewustzijn

Deze bevindingen dagen verder uit om na te denken over de aard van bewustzijn. Jolij benadrukt dan ook in het gesprek dat intelligentie en bewustzijn niet hetzelfde zijn. "Je kunt slimme dingen doen zonder je bewust te zijn, en domme dingen doen terwijl je volledig bewust bent", legt hij uit.

Het onderzoekt roept ook vragen op over de rol van intelligentie bij verschillende organismen, inclusief planten en insecten. "Onze soort is arrogant geweest door te denken dat wij als enige intelligent waren", vertelt Jolij.

Nieuwsweekend is het zaterdagochtendmagazine van MAX. Elke zaterdag van 08.30 tot 11.00 uur. Gepresenteerd door Mieke van der Weij en Pieter van der Wielen.

Ster advertentie
Ster advertentie