Achtergrond

Erik Scherder: 'Het liefst sterf ik in het harnas'

EO
foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Erik Scherder: 'Het liefst sterf ik in het harnas'

Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder blijft het liefst zolang mogelijk doorgaan met zijn werk. "Ik hoop te sterven in het harnas", zei hij in Dit is de Dag.

De 66-jarige hersenwetenschapper is ‘pas’ op zijn vijfendertigste begonnen met zijn vakgebied neuropsychologie en heeft daardoor altijd het gevoel achter te lopen. "Je houdt het gevoel van ‘deze dag moet ik niet verliezen’. Er is nog zoveel te leren", aldus Scherder.

Toch is de voornaamste reden voor zijn werkdrift een andere, namelijk zijn fascinatie voor het brein. "Het is zonde om er een dag niet over na te denken of over te filosoferen". Daarom werkt Scherder met plezier in de zomer door, óók op het strand in Italië. "Als mijn familie dan een roman leest pak ik mijn laptop erbij".

Vliegangst

Zijn passie voor zijn werk bracht hem onlangs zelfs tot het overwinnen van een grote angst: vliegen. Voor een televisieprogramma over gezond en gelukkig ouder worden stapte Scherder meerdere malen in een vliegtuig.

De hersenwetenschapper weet precies te vertellen wat er ‘misgaat’ in het brein van iemand met vliegangst. "Het gedeelte in het brein dat verantwoordelijk is voor redenaties als ‘dit is de veiligste manier van vervoer’, wordt uitgeschakeld door de stress die je ervaart als je vliegangst hebt". Omdat hij het programma zo graag wilde maken, wilde hij desondanks zijn angst overwinnen: "Als de beloning groot genoeg is, lukt het".

Ster advertentie
Ster advertentie