Achtergrond

Langer leven, zijn we daar wel klaar voor?

foto: Peter de Keizerfoto: Peter de Keizer
  1. Nieuwschevron right
  2. Langer leven, zijn we daar wel klaar voor?

[EO] Wie wil nou niet langer leven? Als de voortekenen niet bedriegen gaat dat een realistisch scenario worden. Onderzoekers aan de Erasmus Universiteit Rotterdam hebben een verjongingsmiddel ontdekt wat bij muizen aanslaat, maar ook voor mensen van waarde kan zijn. Bij Dit is de Dag gaan onderzoeker Peter de Keizer en ethicus Theo Boer het debat aan. "Wordt het leven zo geen keuzemenu?"

Verouderingsbioloog Peter de Keizer is betrokken bij het onderzoek en legt uit dat hun onderzoek zich niet richt op het verlengen van de levensduur, maar op het gezond houden van mensen. Want ja: het zou ook op mensen toepasbaar kunnen zijn, omdat mensen en muizen voor 80% dezelfde DNA-structuur hebben. De Keizer: "Wat wij hebben uitgevonden is dat je veroudering niet alleen kan vertragen, maar ook zelfs terug kunt draaien."

En dat gooit de deur wagenwijd open voor toepassingen die onze fantasie haast te boven gaan. Oud worden, zonder al teveel fysieke malheur, zonder dat de mensen om je heen wegvallen maar ook met 'kleinere' zaken als terugkeer van je haar als je kaal geworden bent. De mogelijkheden lijken eindeloos - en dat voor iets wat haast toevallig ontdekt werd, legt de Keizer uit. "De onderzoekers die de oude muizen al langer in de gaten hielden attendeerden me er op dat de diertjes die ze eerder gewoon neer konden zetten ergens, zonder dat ze wegliepen, nu ineens als dollen door de kamer renden. Ze gingen weer op ontdekkingstocht door een nieuwe omgeving, zoals ze deden toen ze jong waren."

Keuzemenu

"Fantastisch als het werkt," zegt medisch ethicus Theo Boer. "Maar veroudering begint al heel vroeg. Stel je voor dat hier een levenselixer van wordt gebrouwen, op welk moment moet je daar dan mee beginnen? En wordt het leven dan niet een keuzemenu waarbij de ene op zijn zestigste een voltooid leven pil krijgt en de ander tot z’n honderdtwintigste wil doorleven?"

Kernvraag lijkt: is een mens fysiek én psychisch klaar om lang te leven. Boer heeft zeker op dat laatste vlak zijn twijfels, maar de Keizer is minder terughoudend. "De keuze hoe lang mensen willen leven moet je aan de mensen zelf overlaten. Als iedereen weer in het lichaam van een 30- of 40-jarige kan zitten, weer doelen kan stellen, weer leuke dingen kan gaan doen.. dan zie ik dat niet zo somber in."

Ouder worden

Ster advertentie
Ster advertentie