Achtergrond
EO

Vrouwen in het kabinet Rutte III een 'bijzaak'?

foto: @LodewijkAfoto: @LodewijkA
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrouwen in het kabinet Rutte III een 'bijzaak'?

Is de man/vrouw verdeling in het Kabinet Rutte III een bijzaak? Formateur Mark Rutte liet gisteravond op de persconferentie weten: "Mijn streven is de beste mensen te vinden. De verdeling man/vrouw is secundair." Maar verschillende topvrouwen denken daar in Dit is de Dag anders over.

Video niet beschikbaar

"Kwaliteit is altijd leidend, maar niet bij Rutte zelf," stelt hoogleraar Marjan Olfers, wijzend op het grote aantal VVD-bewindspersonen dat voortijdig het veld moest ruimen. "Rutte blinkt juist uit in selecteren op loyaliteit, en niet op kwaliteit."

Hoogleraar politicologie Monique Leyenaar en auteur van het boek 'Hare Excellentie' was verrast over de uitspraak van Rutte: "Het staat juist haaks op wat zijn buitenlandse collega’s stellen. Politiek leiders als Trudeau, Corbyn, Renzi en Zapatero vinden diversiteit allemaal wel belangrijk."

Puzzel

Volgens Leyenaar breekt Rutte met een trend in westerse democratieën, maar moet hij ook een ‘waanzinnige puzzel’ leggen met vier partijen. "Rutte moet ook rekening houden met persoonlijkheidskenmerken, regionale spreiding en vertrouwelingen die je wil belonen. En dat zijn vaak wel mannen…"

Hoogleraar Leiderschap Janka Stoker vindt de uitspraak van Rutte wel kwalijk: "Hij doet alsof vrouw zijn en kwaliteit haaks op elkaar staan. Hij zegt eigenlijk: als er straks geen vrouwen zijn in het kabinet, waren ze gewoon niet goed genoeg. Terwijl er een wettelijk streven is bij de overheid van 30 procent."

Bedenktijd

Volgens Monique Leyenaar zeggen vrouwen wel vaker dan mannen ‘nee’ als ze gevraagd worden voor een topfunctie: "Gerrit Zalm heeft wel eens gezegd: als ik een vrouw vraag, heeft ze twee weken bedenktijd nodig en wil ze met iedereen overleggen. Mannen zeggen juist meteen ‘ja’ zonder dat ze ook maar naar de portefeuille vragen!" Op zich geen slechte eigenschap van vrouwen, vindt Leyenaar. "Het ministerschap is een hele zware baan, dan past het ook wel om daar goed over na te denken."

Volgens Janka Stoker streven vrouwen ook minder naar macht. "We houden niet van vrouwen die de baas willen zijn. Van een vrouw wordt toch meer verwacht dat ze bescheiden is en gevraagd moet worden. Maar doe dan als Rutte ook meer je best om vrouwen te trekken." Monique Leyenaar sluit zich daarbij aan: "Als je zes VVD-ministers moet leveren, moet Rutte toch wel drie vrouwen kunnen vinden..."

Volgens Marjan Olfers zijn er zelfs ook kenmerken die vrouwen juist tot betere bestuurders maken dan mannen. "Uit onderzoek blijkt dat als het om bijvoorbeeld fraude gaat, vrouwen daar toch minder gevoelig voor zijn."

Krijgt Rutte III genoeg vrouwen in het kabinet?

Ster advertentie
Ster advertentie