Achtergrond

Grote winsten ten koste van omwonenden windparken

VPROHuman
foto: Lex van Lieshout/ANPfoto: Lex van Lieshout/ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Grote winsten ten koste van omwonenden windparken

Windenergie is big business. Winnaars zijn de investeerders in windparken in Groningen en Drenthe. Zij verdienen over een periode van vijftien jaar tussen de 2,4 miljoen en 3 miljoen euro per windturbine, mede dankzij een overheidssubsidie van 550 miljoen euro. Verliezers daarentegen zijn de omwonenden van windparken in Noord-Nederland. Zij moeten rekening houden met een waardedaling van hun woningen van naar schatting 87 miljoen euro.

Argos: De strijd om de wind

Dat blijkt uit berekeningen van Argos en uit documenten die zij in handen kregen na een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur. Ook kreeg de redactie inzage in geheime contracten tussen energiebedrijven en grondeigenaren, waaruit blijkt dat boeren op wiens grond windmolens staan over een periode van vijftien jaar een vergoeding van 600.000 euro krijgen.

In Drenthe komen 45 turbines met een tiphoogte van 210 meter, in Groningen komen 35 turbines. De parken werden ontwikkeld door een samenwerkingsverband van boeren en bedrijven zoals de Windunie, Raedhuys, Innogy en Yard.

Besparingsmaatregelen

"Met windenergie is een goeie boterham te verdienen", zegt Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool in Groningen in een reactie. Tegelijkertijd twijfelt Visser aan de nadruk die de overheid op windmolenparken legt.

Quote

Met subsidie op woningisolatie bespaar je meer CO2

Martien Visser

Andere, eenvoudige besparingsmaatregelen zorgen volgens hem voor een veel lagere CO2-uitstoot dan het opwekken van duurzame windenergie. "Zou je het geld dat nu naar windmolens gaat bijvoorbeeld uitgegeven hebben aan subsidie op woningisolatie, dan had je meer CO2 kunnen besparen", zegt Visser. "Het is ongelofelijk dat er in Nederland anno 2019 nog duizenden woningen met enkel glas zijn."

Ander model

Volgens Visser is het de vraag of wind op land wel aan de vrije markt moet worden overgelaten zoals het nu gaat: "Dat is fnuikend voor het draagvlak onder de energietransitie." Volgens Visser moet er nagedacht worden over een ander model "waarbij de lokale gemeenschap meer wordt meegenomen."

Dit voorjaar neemt de Raad van State een besluit over het Groningse windpark N33. Het Drentse park kreeg vorig jaar al groen licht. Op dit moment wordt daar de eerste turbine gebouwd.

Meer Argos?

Argos doet journalistiek speurwerk naar opmerkelijke achtergronden bij het nieuws, of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Luister elke zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur naar Argos op NPO Radio 1 en volg Argos op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie