Achtergrond
BNNVARA

Tieners worden afgeperst en bedreigd: 'Jongeren worden steeds harder'

foto: Zuidoost Safety Movementfoto: Zuidoost Safety Movement
  1. Nieuwschevron right
  2. Tieners worden afgeperst en bedreigd: 'Jongeren worden steeds harder'

Tieners in Amsterdam die leeftijdsgenoten op school en in de buurt met geweld afpersen en intimideren. En er ook niet voor schuwen om wapens te gebruiken. Het baart de politie, de gemeente en ouders grote zorgen. Slachtoffers lopen risico als ze aangifte doen, want dat leidt vaak tot ernstige bedreigingen. Bianca en Angela zijn allebei moeder van een kind dat te maken heeft gehad met dit geweld. Ze vertellen erover in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Bedreigd met een mes

Angela en Bianca hebben samen de Facebookgroep 'Zuid-Oost Safety Movement' opgezet. Beide hebben een kind dat slachtoffer werd van deze bedreigingen. Angela: "Mijn zoon is slachtoffer geweest van afpersing op school. Tussen de lessen door is hem gevraagd om geld mee te nemen. Uit angst is hij niet naar de politie gegaan, terwijl hij wist wat de gevolgen konden zijn."

Bianca: "Mijn zoon is twee keer bedreigd met een mes, niet op school maar op straat. Een keer in de metro en ook op de fiets tussen school en huis. Ik wist het eerst niet, want ik merkte niets aan hem. Hij ging nauwelijks naar buiten en sloot zich steeds meer op. Ik dacht dat het normaal pubergedrag was." Bianca en Angela hebben nu van andere ouders al honderden verhalen gehoord van andere slachtoffers.

Quote

Uit angst is hij niet naar de politie gegaan, terwijl hij wist wat de gevolgen konden zijn

Angela

Zwijgcultuur

De Facebookgroep van Zuid-Oost Safety Movement heeft nu 45 leden. Vaak zitten de daders en slachtoffers bij elkaar op school of in de klas en kennen ze elkaar. Maar, door de heftige bedreigingen kunnen slachtoffers vaak niets doen en praten ze er ook nauwelijks over. Het gevoel van veiligheid wordt weggenomen.

Angela: "Je krijgt ook te maken met de snitchcultuur. Snitchen is verraden en dat mag nooit. Als je naar de politie stapt of op school vertelt over de bedreigingen wordt je foto op social media geplaatst. Dan wordt je neergezet als 'verrader'. De bedreigingen nemen dan alleen maar toe." Aangifte doen is vaak ook geen optie, omdat het vaak niet anoniem kan. Daders zien wie er aangifte heeft gedaan en waar het slachtoffer woont.

Straatcultuur

Angela: "Je ziet ook facetten van de rapcultuur terug in dit gedrag. Dure kleding en spullen zijn belangrijk voor de jongeren en dat zie je ook in de videoclips waar je wapens ziet en criminaliteit verheerlijkt wordt. In de rapcultuur gaat het vaak om geld en status en dat zien wij terug in deze bedreigingen. Daders zien dit en en denken: 'Ik kan dit ook'."

Quote

Wij willen met de Zuid-Oost Safety Movement voorlichting gaan geven op basisscholen en middelbare scholen

Bianca

Oplossingen

Bianca en Angela maken zich ernstige zorgen en zijn bang dat het alleen maar erger wordt. Zij willen met de Zuid-Oost Safety Movement helpen aan de oplossing. Daarom hebben ze ook contact met het Openbaar Ministerie en de politie.

Bianca: "Wij willen met de Zuid-Oost Safety Movement voorlichting gaan geven op basisscholen en middelbare scholen, want vaak begint het al in groep 7. Een andere oplossing is bijvoorbeeld veilige plekken in de buurt maken waar kinderen naartoe kunnen als ze zich onveilig voelen. Daarbij moet het makkelijker worden om anoniem aangifte te doen, zodat het probleem beter in beeld komt."

Tieners worden afgeperst en bedreigd: 'Jongeren worden steeds harder'

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie