Achtergrond
BNNVARA

Wie helpt de verwarde mens?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie helpt de verwarde mens?

Begin dit jaar luidde de politie de noodklok: Nog nooit waren er zoveel meldingen van verwarde personen gedaan. Maar wat voor gedrag valt er onder 'verward'? En wat moeten we doen om deze mensen te helpen? Henk van Dijk, programmaleider personen met verward gedrag van de politie en Harry Kwast van GGZ-instelling Altrecht vertellen er over in de Nieuws BV.

Relatief

Kwast: "Om te beginnen is het belangrijk te weten dat 'de verwarde persoon' niet per definitie altijd een psychiatrisch patiënt is. Daarbij is het belangrijk ons niet alleen maar te focussen op de cijfers die zij produceren maar vooral op hoe we hen kunnen helpen." Daarnaast zijn de geproduceerde cijfers (83.500 meldingen in 2017) relatief stelt hij. "Er werd bij het berekenen van die cijfers geen rekening gehouden met het feit dat een persoon meerdere meldingen kan produceren bijvoorbeeld. Daarnaast is de meldcode nog niet zo lang op landelijke schaal in gebruik door agenten."

Joop Kemperman, woordvoerder van de politie beaamt dat de meldcode pas een jaar of 3 bekend is bij agenten. Kemperman: "In 2011 werd de code geïntroduceerd. Maar toen kenden lang niet alle dienders de code. Pas rond 2015 wisten veel agenten van het bestaan van de code af en werd hij dus ook veel vaker gebruikt."

Doelstellingen

In 2011 waren er 40.000 meldingen. In 2017 waren dat er dus 83.500. De explosieve toename in het aantal meldingen is niet alleen te wijten aan het feit dat agenten de code hiervoor niet kenden. Van Dijk: "Agenten zien alsnog een enorme toename in verward gedrag. We weten dat er iets moet gebeuren. Het is nu vooral belangrijk dat we in oplossingen gaan denken. De doelstelling is er dat elke regio en gemeente in oktober 2018 met passende oplossingen komt. Om die doelstelling te behalen moet er nu vooral samengewerkt worden."

Kwast sluit zich daarbij aan: "Laten we ons nu richten op de toekomst en luisteren naar elkaar. Op lokaal niveau worden er genoeg successen behaald die bewijzen dat we hier samen uit kunnen komen. Om dit op landelijk niveau ook te realiseren, is het zaak dat we inzetten op samenwerking en meer kijken naar wat we kunnen doen om de personen met het verwarde gedrag te helpen. Cijfers zijn daarbij minder belangrijk."

Personen met verward gedrag

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie