Achtergrond

Clegg: 'Theresa May doesn't deserve it'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Clegg: 'Theresa May doesn't deserve it'

Het hád moeten gaan over de Brexit, maar door de recente terreuraanslagen is veiligheid nu het belangrijkste thema bij de Britse verkiezingen. En premier May wil best de mensenrechten opzij zetten, om zo verdachten makkelijker op te pakken. “Een totaal belachelijke maatregel”, zegt Nick Clegg, de voormalig vicepremier van Groot-Brittannië in De Ochtend op NPO Radio 1.

“Begrijpelijk is het natuurlijk wel dat May dit nu zegt, één dag voor de verkiezingen. Het heeft een groot politiek effect”, vindt Nick Clegg, oud-leider van de Liberal Democrats.

Volgens Clegg zijn de maatregelen die May voorstelt niet effectief. "Het probleem is dat er jonge mannen zijn die dit verschrikkelijke ideologische gif in hun kop krijgen. We moeten nadenken over oplossingen. Dat doe je niet door de mensenrechten zwakker te maken.”

Lees ook: Premier May: mensenrechten mogen terreurbestrijding niet dwarszitten

De Brexit-campagne

Clegg wil als parlementslid de komende jaren oppositie gaan voeren. De Lib Dems zijn gedecimeerd na de vorige verkiezingen in 2015. De partij ging van 57 zetels en een coalitiepartner met de Conservatieven, naar 9 zetels in de oppositie. Een nieuwe samenwerking ziet hij niet zitten. Clegg vindt het frustrerend dat Corbyn en May zo weinig hebben gezegd over de gevolgen van Brexit.

"May zei dat we deze verkiezingen nodig hebben om over de Brexit te spreken. Nu zijn we zes weken bezig en ze heeft bijna niets over Brexit gezegd. Corbyn heeft alleen gezegd dat hij het eens is met de manier waarop Theresa May de Brexit wil uitvoeren. Het is heel raar dat we nog geen enkel idee hebben hoe dat gaat lopen."

Nog een referendum?

De komende 24 maanden moeten de grote lijnen van de Brexit zichtbaar worden tijdens de onderhandelingen met Europa. Clegg vindt dat het volk daar ook iets over te zeggen heeft. "Als er een akkoord tussen May en de Europese Unie is, dan moeten we een beslissing nemen of dat akkoord goed is voor het land."

Clegg vraagt zich af: 'Is dat een beslissing voor Theresa May, het parlement of mag het volk ook een beslissing nemen?' "Op dat moment moet er een referendum over het akkoord komen, omdat het een enorm effect zal hebben op het dagelijkse leven van veel mensen." Het is de vraag of Europa daar ook op zit te wachten.

Morgen gaan de Britten naar de stembus. Wordt het May of Corbyn? "Definitely May, but she doesn't deserve it", vindt Clegg.

Bekijk hier de reactie van Titia Ketelaar, oud-correspondent voor de NRC in Groot-Brittannië, op het gesprek met Clegg:

Ster advertentie
Ster advertentie