Achtergrond
KRO-NCRV

Angela de Jong breekt een lans voor Amalia

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Angela de Jong breekt een lans voor Amalia

AD-columniste en tv-recensente Angela de Jong heeft zich na de publicatie van de koninklijke foto’s van Erwin Olaf en de beelden van Koningsdag hevig geërgerd aan mensen die het nodig vonden om prinses Amalia dik te noemen. "Dan ben je echt ziek in je hoofd", zei ze in het Mediaforum van Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Arno Kantelberg, hoofdredacteur van Esquire is dat met het haar eens. "Het gaat om een meisje van 14, kom op." Maar dát mensen meningen hebben over het uiterlijk van Amalia en de andere prinsesjes vindt hij niet gek en ook niet verkeerd. Dat is volgens hem precies het doel van die foto’s, die worden door het koninklijk huis zelf verspreid, ook om de meisjes de rest van het jaar uit de wind te houden.

Angela de Jong schreef een column over de Amalia-bashers. Ze vertelt dat ze zelf ook vaak negatieve reacties op haar uiterlijk krijgt, en dat ze dat niet leuk vindt. Ze vindt dat minder erg dan wat bij Amalia gebeurt, want De Jong is volwassen én ze zoekt zelf de publiciteit op. Toch is ze wel altijd blij als mensen het voor haar opnemen. Daarom besloot ze nu de kwade tongen niet te negeren, maar expliciet een lans te breken voor Amalia.

'Ik wil niet dat er zó over Amalia gepraat wordt'

"Ik denk heel vaak, je moet mensen op Twitter gewoon negeren", zegt De Jong. "Maar tegelijkertijd denk ik: wie zwijgt, stemt toe. Ik ben zelf ook wel eens het mikpunt van mensen op social media. En ik kan best een stootje hebben, I don't care. En toch is het goed als één iemand in die massa het voor je opneemt. En nu is er een punt bereikt, ik wil niet dat er zó over haar gepraat wordt op social media."

De Jong vertelt wat ze zo erg vindt: "Het is een meisje van veertien, wat volgens mij de meest kwetsbare leeftijd die er is, als ik mezelf naga. Je maakt je druk over vanalles en nogwat. En dan is niets zo fijn als in de massa opgaan, dat gaat ze al niet, want zij is een prinses. En daarbij, op je uiterlijk gepakt worden waar je niets aan kan doen, dat vind ik zo erg. Mijn haren gingen recht overeind staan."

Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarvoor willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie