Achtergrond

Waarom mogen we niet naar tepels kijken?

EO
foto: ANP, Rick Nederstigtfoto: ANP, Rick Nederstigt
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom mogen we niet naar tepels kijken?

"Waarom mogen mannentepels wel en vrouwentepels niet?" Dat vroeg fotograaf William Rutten zich vandaag af op Instagram onder de hashtag #freethenipple. "Zonde hoe vele prachtige foto's verminkt moeten worden omdat er een tepeltje in beeld is." In Dit is de Dag ging hij in gesprek met etiquette-deskundige Anne-Marie van Leggelo. Moeten we vrouwenborsten hetzelfde behandelen als mannenborsten?

Rutten hekelt dat je op platforms als Instagram wel kunt kijken naar bijvoorbeeld foto’s van kapotgeschoten tropische dieren, maar niet naar ‘de tepel waarmee we allemaal groot zijn geworden en bestaansrecht hebben gekregen’. Fotografen die een foto plaatsen waarop een stuk vrouwentepel te zien is krijgen een waarschuwing van Instagram. Rutten is zelfs een keer een aantal dagen van Instagram afgegooid omdat hij een ‘verkeerde’ foto had geplaatst. Rutten noemt het gek dat je die waarschuwing niet krijgt als je een beeld met een mannentepel plaatst.

Ophef

Anne-Marie van Leggelo begrijpt Ruttens onvrede, maar stelt dat er nou eenmaal meer ‘seksuele lading’ aan de vrouwentepel kleeft, ten opzichte van de mannentepel. "Je kunt simpelweg niet altijd overal tepels laten zien, wij als volk vinden dat niet oké, er is gewoon teveel ophef als er teveel te zien is", aldus Van Leggelo.

Volgens Amerika-kenner Victor Vlam lijkt er sprake van een ‘preutse norm’ die is overgewaaid uit Amerika. Ook wordt volgens hem in de discussie de heteroseksuele man een te grote rol toegedicht. “Omdat heel veel heteroseksuele mannen de vrouwenborst een bepaalde erotische lading geven, ligt de vrouwenborst nu onterecht onder een vergrootglas.”

Luister het hele gesprek hier terug

Ster advertentie
Ster advertentie