Achtergrond

5 tips om zakkenrollers te slim af te zijn

EONOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 5 tips om zakkenrollers te slim af te zijn

We weten allemaal dat ze er zijn, maar we houden er niet altijd rekening mee: zakkenrollers. Niets is vervelender dan om tijdens het winkelen erachter te komen dat je portemonnee is gestolen. Gelukkig zijn er mensen die er alles aan doen om deze boeven op te sporen. Joris Mohr is er daar één van en in Langs de Lijn en Omstreken geeft hij 5 tips om zakkenrollers te slim af te zijn.

Tip #1

Zet tijdens het reizen met de trein je tas tussen je benen en nooit in het gangpad of in de buurt van een deur. Hiermee voorkom je dat zakkenrollers, net voordat de deuren sluiten, je tas pakken en naar buiten rennen.

Tip #2

Doe je handtas altijd dicht en draag hem niet naast je. Je ziet vaak dat dames met open handtassen rondlopen. Op deze manier maak je het zakkenrollers extra makkelijk. Iedereen die een beetje langer is dan jij kan immers zien wat je bij je hebt.

Tip #3

Doe je portemonnee of kostbare bezittingen nooit in het voorste vakje van je (rug)tas.

Tip #4

Laat je niet afleiden! Als iemand je de weg vraagt, let dan extra goed om je spullen. Zakkenrollers kunnen namelijk samenwerken. Door met de ene een gesprek aan te gaan, geef je de ander de kans om ervandoor te gaan met jouw spullen.

Tip #5

Als je wordt bestolen, doe dan direct aangifte! Telefoons en andere eigendommen moeten altijd terug te herleiden zijn voordat iemand opgepakt kan worden. Het is jammer om een zakkenroller te laten lopen, omdat de gestolen spullen niet terug te herleiden zijn.

Voor de geoefende ogen van undercoveragent Mohr zijn zakkenrollers zelf vaak ook al aan hun gedrag te herkennen. "Je ziet ze vaak een omgeving verkennen en zodra ze een prooi op het oog hebben, extra om zich heen kijken. Helemaal als ze dan ook nog bijvoorbeeld een jas of krant over hun arm hangen om af te schermen wat ze aan het doen zijn, weet ik dat ik extra op moet letten."

Ster advertentie
Ster advertentie