Achtergrond

'We nemen pesten nog steeds niet serieus genoeg'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We nemen pesten nog steeds niet serieus genoeg'

[KRO-NCRV] Er wordt de afgelopen jaren al veel meer gedaan om pesten tegen te gaan, maar ondanks dat is Sander Dekker het eens met de stelling: 'We nemen pesten nog steeds niet serieus genoeg.' "Het kan altijd beter", aldus de staatssecretaris. Ondanks alle maatregelen is het aantal mensen dat online wordt gepest nog niet afgenomen, bleek vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Dekker heeft de afgelopen jaren kunnen zien wat de enorme impact kan zijn van pestgedrag. Toen hij begon als staatssecretaris kreeg hij te maken met twee hele tragische gevallen van tieners die zich van het leven beroofde: Tim Ribberink en Fleur Bloemen. Volgens Dekker is er toen gekeken of de manier waarop er vanuit Den Haag mee om werd gegaan wel goed was.

Quote

Pestprotocollen lagen in lades op school te verstoffen

Sander Dekker, staatssecretaris OCW

"We schreven een pestprotocol uit, maar dat was dan een boekwerkje wat ergens in een la lag te verstoffen. We kijken nu veel meer naar hoe scholen het in de praktijk doen en hoe leerlingen zich voelen op school."

Volgens Dekker gebeurt pesten op iedere school en in iedere klas, maar dat is geen reden om er dan maar niks tegen te doen. "Als scholen er actief mee bezig zijn, dan zien we dat de sfeer op school prettiger wordt." Dekker hoopt dat het pesten minder wordt als alle scholen op Nederland hier aan mee gaan doen. Daarom begint vandaag ook de Week tegen Pesten. Waarin zowel online pesten als pesten in het algemeen wordt aangepakt.

Pesten strafbaar

Dekker gelooft niet dat het zal werken als pesten strafbaar wordt gemaakt. "Je kunt wel direct grijpen naar het strafrecht, maar ik denk niet dat dit gaat helpen." Ernstige vormen van pesten, bijvoorbeeld bedreiging, geweld of chantage zijn al wel strafbaar. Maar vaak gebeurt pesten veel geniepiger volgens de staatssecretaris. "Dan gaat het om schelden, roddelen of anoniem dingen op de groepsapp zetten."

Volgens Dekker is het veel beter om preventief aan de slag te gaan op scholen. Erover praten en vooral ook te laten zien wat de impact is voor kinderen die ermee te maken krijgen.

Op de stelling: 'We nemen pesten nog steeds niet serieus genoeg' stemden 760 mensen. 80% was het eens met de stelling, 20% was het oneens.

Video niet beschikbaar

Heb jij hulp nodig?

Dan kun je contact opnemen met Stichting 113Online via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113online.nl. Of bel de Kindertelefoon via 0800 0432 of gebruik de chatfunctie op kindertelefoon.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie