Achtergrond
KRO-NCRV

Droogte ondanks neerslagoverschot: 'Moeten water beter vasthouden'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Droogte ondanks neerslagoverschot: 'Moeten water beter vasthouden'

Het is één van de droogste voorjaren ooit en er zijn al boeren die waarschuwen voor voedseltekorten. Volgens onderzoeker Ruud Bartholomeus valt er in Nederland nog steeds meer neerslag dan dat er water verdampt. "We moeten water beter vasthouden", zegt hij bij Spraakmakers over één van de oplossingen.Volgens Ruud Bartholomeus van Wateronderzoeksinstituut KWR, is er al tientallen jaren sprake van verdroging in Nederland. Daarbij ondervinden we nu ook de lang besproken klimaatextremen zoals langere droge periodes en hevige piekbuien.

"We hebben het land ingericht op water afvoeren, we zijn meer water gaan gebruiken en er is steeds meer verstedelijking." Dit in combinatie met meer droogte, zorgt voor de problemen nu.

Neerslagoverschot

Toch valt er gemiddeld genoeg regen in Nederland. "We hebben nog altijd te maken met een neerslagoverschot." We kunnen niet al dit water vasthouden, maar volgens Bartholomeus zijn we "doorgeschoten in de mate waarin we water afvoeren".

Om dit op te lossen kunnen we drie concrete dingen doen, zegt hij. We moeten water langer vasthouden, minder grondwater onttrekken en tot slot is de burger volgens hem aan zet. "We moeten zuiniger met water omgaan."

Meer dan droogte

Franke van der Laan is de directeur van de Stichting Meer Groen. Hij vindt dat we de droogtediscussie breder moeten trekken. De droogte is volgens hem geen opzichzelfstaand probleem, maar onderdeel van de wereldwijde klimaatcrisis. Hij wil dat we onszelf de volgende vraag stellen. "Kunnen we oneindig doorgroeien in een eindig ecosysteem?"

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie