Achtergrond
KRO-NCRV

Puberexpert: alcoholgrens jongeren moet naar 21 jaar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Puberexpert: alcoholgrens jongeren moet naar 21 jaar

Sinds 1 januari 2014 mogen kinderen geen alcohol meer drinken. De minimale leeftijd voor het drinken van alcohol ging toen van 16 naar 18 jaar. Aanleiding was onderzoek waaruit blijkt hoe schadelijk alcoholgebruik is voor de ontwikkeling van de hersenen. Volgens puberexpert Marina van der Wal gaat dit echter niet ver genoeg.

"Van mij mag de grens zelfs naar 21 jaar. Het is bewezen dat alcohol heel slecht is voor het puberbrein. Het verbod werkt. Het alcoholmisbruik is afgenomen – er zijn minder comazuipers en ouders voelen zich door de wet gesteund om kinderen geen alcohol te geven."

Marina van der Wal is opvoedkundige en gespecialiseerd in pubers en spreekt veel met ouders over het alcoholgebruik van hun kinderen. "Ouders voelen zich niet gesteund door andere ouders. Ze horen vaak dat het van andere ouders wel mag. Ze zouden meer op de hoogte moeten zijn van elkaar. Want een boze puber is moeilijk te weerstaan. Ouders moeten elkaar steunen."

De stelling in Stand.nl ging vandaag over de leeftijdsgrens voor alcohol; De leeftijdsgrens voor alcohol moet terug naar 16 jaar. De stelling is ingebracht door communitylid Robert-Jan Steegman, vader van een 16-jarige. Hij vindt het niet verstandig dat we kinderen verbieden om alcohol te drinken. Steegman vindt dat hij meer invloed heeft op een 16-jarige en dat hij als ouder zo beter controle kan uitoefenen op het wennen aan de alcoholconsumptie.

Goede voorbeeld

Volgens puberexpert Van der Wal hoef je als ouder niet eens het goede voorbeeld te geven. "Kinderen moeten ook leren dat er grenzen zijn. Dat jongeren grenzen willen verleggen is alleen maar goed, dan zijn het gezonde pubers. Maar ouders rijden toch ook auto? Dat mag de puber ook niet. Er zijn gewoon verschillen tussen volwassenen en kinderen."

Er zijn nog steeds ouders die hun kinderen rustig een kratje laten leegdrinken met hun vrienden. "Je mag zelf beslissen wat je achter de gesloten deur doet. Maar als je als ouder alcohol schenkt aan andere kinderen dan je eigen, dat kan kwalijk zijn. Dat zou van mij wel strafbaar mogen worden", zegt Marina van der Wal.

Horeca-ondernemer en zanger Henk Westbroek reageerde in de uitzending. "Ik heb als kroegbaas frisfeesten georganiseerd voor 16- en 17-jarige jongeren. Dan wordt er geen alcohol geschonken. De jongeren kwamen vaak volledig laveloos binnen en ze misdroegen zich. Want ja, hoe meer verbiedt hoe interessanter het wordt", zegt de cafe eigenaar uit Utrecht. "Vergif is de dosis", besluit Westbroek. "Als je acht liter water drinkt, ga je dood."

Cijfers

Het meest recente cijfer over opvattingen van ouders (augustus 2018) komt uit onderzoek van EenVandaag onder bijna 2.500 ouders van 16- en 17-jarige kinderen van het Opiniepanel. Daaruit blijkt dat 56% van deze ouders van 16- en 17-jarigen het hun kind nog steeds toestaat voor z'n 18de alcohol te drinken, 17% staat het zelfs toe in openbare ruimtes (wat verboden is).

Ster advertentie
Ster advertentie