Achtergrond

'Laat zorgverzekeraars nooit winst uitkeren aan aandeelhouders'

foto: pexelsfoto: pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Laat zorgverzekeraars nooit winst uitkeren aan aandeelhouders'

Het CDA, de PvdA en de SP willen dat zorgverzekeraars nooit meer winst mogen uitkeren aan aandeelhouders. De partijen willen bij wet regelen dat dat onmogelijk wordt, om problemen te voorkomen.

SP-Kamerlid Renske Leijten vertelde in Stand.nl op NPO Radio 1 waarom zij ertegen is om winst uit te laten keren. “Het probleem is dat wij allemaal premie betalen, maar dat een derde investeerder daar de vruchten van plukt.” De SP wil met de andere partijen voorkomen dat er geld wegvloeit uit de zorg.

Nu de situatie

In 2006 is er een verbod gekomen op het uitkeren van winst en minister Schippers heeft twee jaar geleden gezegd dat ze het verbod nog twee jaar laat gelden, tot 2018, en het daarna opheft. Dat zou dus betekenen dat zorgverzekeraars daarna winst mogen uitkeren aan hun aandeelhouders.

Leijten legt uit waarom Schippers het verbod nog twee jaar langer wil laten gelden. "Er zijn veel reserves van de zorgverzekeraars van de oude ziekenfondsen die met publiek geld opgebouwd waren. Toen is er gezegd, dan is het niet geëigend om daar op korte termijn mee uit te keren. En wij vinden dat dat argument nog steeds geldt. Ook al zijn het private bedrijven, het is een verplichte inleg van ons, het publiek. Het is maatschappelijk geld. Dus dat moet je niet aan derde investeerders geven.”

VVD, D66 en SGP vinden dat de winstuitkering bij het systeem hoort. Leijten is het daar niet mee eens. “Op deze manier werkt het ook. De afgelopen jaren is er veel geld over gebleven, dat is gedeeltelijk naar de reserves gegaan, maar dat is ook gedeeltelijk teruggevloeid naar de premies. De premies zouden verder gestegen zijn, als het rendement niet terug was gevloeid naar de premies”, zegt Leijten.

‘Het mag niet van Europa’

Gezondheidseconoom Piet de Bekker is het niet eens met Leijten omdat het volgens Europese regels niet mag, het verbieden van winst uitkeren. Bovendien hebben de meeste zorgverzekeraars geen winstoogmerk.

“Je corrigeert eigenlijk iets dat niet fout gaat”, zegt De Bekker. “En de overheid mag niet zomaar ingrijpen, omdat er bepaalde Europese regels zijn voor financiële instellingen. Die regels zeggen dat de overheid niet mag ingrijpen, tenzij het overduidelijk in het publieke belang is.”

Leijten denk dat het wel meevalt met Europa. “Europa heeft veel regels, maar laat ook veel ruimte aan lidstaten om goed gemotiveerd te zeggen dat in maatschappelijk belang, het beperken van vrijheid legitiem is. Dat doen wij in het wetsvoorstel en er is een ruime Kamermeerderheid voor." Leijten denkt dat het wetsvoorstel het voor 2017 door de Kamer is.

Kijk hier naar Stand.nl met SP-Kamerlid Renske Leijten:

Ster advertentie
Ster advertentie