Achtergrond
NTRVPRO

Actueel portret van Spaanse schrijver Lorca: romanticus, socialist en homoseksueel

foto: Gesigneerde dichtbundel van Lorca/ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Actueel portret van Spaanse schrijver Lorca: romanticus, socialist en homoseksueel

Federico García Lorca is een van de belangrijkste Spaanse schrijvers. Ter ere van zijn 125e geboortejaar maakte de dichter Joost Oomen de voorstelling Lorca, die deze zomer een hit was op Oerol en de Parade. De linkse en openlijk homoseksuele Lorca kwam gruwelijk aan zijn einde: in 1936 werd hij door aanhangers van Franco vermoord. Waarom? En wie was deze man? Deze week in DOCS: een actueel portret van de geniale kunstenaar, schrijver, dichter en theaterman, die al generaties lang inspireert en tot de verbeelding spreekt.

#153 - De maan, de dood en de citroenen - DOCS

Allerfavorietste dichter

Federico García Lorca staat bekend om zijn felrealistische toneelstukken als Yerma en Bloedbruiloft. Minder bekend is dat hij in de laatste maanden van zijn leven werkte aan het surrealistische toneelstuk Het Publiek (El publico). Dit 'geheime' stuk – Lorca’s enige stuk dat expliciet homoseksuele elementen bevat – vormt voor dichter Joost Oomen het startpunt van de voorstelling Lorca.

Oomen over 'de echte' Lorca: "Federico García Lorca is mijn allerfavorietste dichter. Hij kwam uit Spanje, hij schreef over citroenen, hij was links, ijdel, hij leidde een bont studententoneel dat theater bracht naar alle vergeten uithoeken van het Iberisch schiereiland."

Queer gemeenschap

Vandaag de dag is er in Granada een Orgullo (vertaald: trots) LGBTI-tour: een rondleiding met gids die niet alleen de belangrijke plaatsen uit het leven van de homoseksuele Lorca toelicht maar ook die van andere belangrijke mensen uit de queer gemeenschap van die tijd. Daarin komt onder meer Lorca's relatie met Salvador Dali en de jaloerse filmmaker Buñuel aan de orde. Uit recent gevonden documenten blijkt dat Lorca vermoord werd vanwege zijn homoseksualiteit. Daarbij hebben zijn linkse ideeën zeker een rol gespeeld.

De maan, de dood en de citroenen

Velen bestempelen Lorca als 'geniaal', 'de beste dichter van Spanje' en 'ongrijpbaar'. Wat is hij nog meer? En in hoeverre heeft het surrealisme van mensen als Dali en Buñuel hem beïnvloed? Wat zien we daarvan terug in zijn stuk Het Publiek? In De maan, de dood en de citroenen worden deze vragen beantwoord. We bezoeken de plek waar Lorca vermoord is en we gaan mee met de Lorca-LHBTI tour door Granada. Bovendien hoor je fragmenten uit zijn toneelwerk en prachtige gedichten, zoals Memento:

"Wanneer ik sterf
begraaf me dan met mijn gitaar
onder het zand.
Wanneer ik sterf!"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

DOCS

Iedere week brengt DOCS persoonlijke, indringende documentaires over zeer uiteenlopende onderwerpen. Soms actueel, soms tijdloos, altijd bijzonder. De documentaires van DOCS zijn onder andere te horen in de NPO Luister app, of via de website of app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie