Achtergrond
BNNVARA

Geen krabpaal, theedoeken en wc-rollen: dat is het perfecte Funda-plaatje

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen krabpaal, theedoeken en wc-rollen: dat is het perfecte Funda-plaatje

Wie dagelijks op Funda kijkt om vervolgens weg te dromen, is het vast opgevallen hoe netjes huizen er altijd uitzien. Dat is geen toeval, tot groot verdriet van fotograaf Jan Dirk van der Burg. In De Nieuws BV deelt hij zijn ongenoegen.

Video niet beschikbaar

Vastgoedfotografen onthullen hun geheim: er is een lijstje met dingen die absoluut not done zijn om het perfecte plaatje te krijgen. Zo worden er alleen maar foto's gemaakt als het bijvoorbeeld zonnig is. En mocht je harige beestjes tot je familie rekenen, dan wordt elk spoor daarvan gewist. Typische huishoudelijke artikelen zoals theedoeken, wc-rollen en een prullenbak zal je ook niet tegenkomen. Volgens Van der Burg is het hartstikke jammer: "Op Funda lijkt het tegenwoordig alsof je door een Ikea-catalogus aan het bladeren bent. Het is veel te steriel."

Maar waarom wordt het dan gedaan? Als fotograaf begrijpt Van den Burg de keuze wel. "Je wil natuurlijk dat de kijkers hun eigen leven kunnen projecteren in de woningen. Dan moet alle persoonlijkheid van de huidige bewoner weggehaald worden om dat te bereiken."

Hoe zou Van den Burg het dan wél willen zien? "Geef de kijker een soort knopje op de site, zodat ze de optie hebben om de steriele foto's te bekijken of de foto's van de bewoners zelf en hun huis zoals het er normaal gesproken uitziet. Want daar ging het altijd om op Funda, foto's die bewoners zelf namen."

Spik en span op Funda

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie