Achtergrond
BNNVARA

'Hij zegt eigenlijk dat ik als transgender vrouw, geen vrouw ben'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Hij zegt eigenlijk dat ik als transgender vrouw, geen vrouw ben'

In Florida werd deze week een wet aangenomen die transmeisjes verbiedt om op school samen te sporten met andere meisjes. En dat lijkt een trend, want het is de 9e Amerikaanse staat dit jaar die een dergelijke wet aanneemt. Transgender-activiste en journalist Tammie Schoots vertelt in De Nieuws BV waar het over gaat.

Gouverneur Ron de Santis van Florida vertelde in zijn speech dat biologie leidend is, niet de ideologie. Schoots legt uit: “Het gaat erover dat je je geboortecertificaat moet laten zien en als je geslacht niet overeenkomt met hoe je je identificeert of presenteert, mag je niet mee sporten.”

“Hij zegt eigenlijk dat ik als transgender vrouw, geen vrouw ben.”

Het ergste is volgens Schoots dat we blij mogen zijn met deze variant. “In de eerste versie stond dat er random bloedtesten zouden afgenomen worden en dat je genitaliën onderzocht zouden moeten worden.” Het gaat in dit geval over hele jonge kinderen van 11 of 12 jaar die op het voetbalveld staan en mee willen doen en te horen krijgen te horen dat ze geen echt meisje zijn. Dat grijpt Schoots aan: “Ik was dat transmeisje wat met zo’n twinkeling in de ogen op dat voetbalveld stond en mee wilde doen.” De gouverneur zegt in zijn speech dat vrouwensport voor vrouwen is. “Daarmee zegt hij eigenlijk dat ik als transgender vrouw, geen vrouw ben. Dat doet echt heel veel pijn.”

De Santis zegt dat het testosteronniveau bij transmeisjes hoger is, waardoor hun prestatie in de sport zou verbeteren. “Dat is niet waar.” zegt Schoots. “Er is in 2004 onderzoek gedaan. In dat onderzoek hebben ze geprobeerd om een link te leggen tussen testosteron en sportprestaties. Uit dat onderzoek kwam dat er geen verband is tussen testosteron en kracht. En dat er zelfs een negatief verband is tussen uithoudingsvermogen en veel testosteron.” Dus eigenlijk is het zo dat als je veel testosteron hebt, je in de regel minder uithoudingsvermogen hebt.

Genderideologie

De Amerikaanse sportbond, de NCAA, is stomverbaasd door de uitspraken van de gouverneur. Want er zijn al lang regels die ervoor zorgen dat transmeisjes eerst een jaar aan de puberteitsblockers moeten zitten, waardoor hun testosteronniveau omlaaggaat. “Dus dit is heel slinks van de gouverneur. Dit is om stemmen te winnen.”

“Genderideologie impliceert eigenlijk dat mensen zoals ik, een transvrouw, verzonnen zijn. Dat dat allemaal maar in mijn hoofd is en dat ik niet echt besta.” Dit is volgens Schoots een stokslag om transgenders het zwijgen op te leggen. Er zijn 104 wetten in de staten aangenomen tegen transmensen. “In Tennessee is er een wet die ervoor zorgt dat restaurants een affiche op hun deur moeten plakken waarop staat: transgender mensen mogen hier naar de wc. Dat is gewoon hoe laag het gaat.”

Richtlijnen in Nederland

Sinds januari heeft sportkoepel NOC*NSF in samenwerking met Transgender Nederland en de Nederlandse Organisatie voor Seksediversiteit een richtlijn opgesteld. De richtlijn heet: ‘gender- en seksediverse personen’.

Er is een verschil in regels voor professionele en amateursport. Schoots vertelt: “In de professionele sport hebben ze de richtlijnen van het IOC opgenomen, dus de Olympische Spelen. Die heeft alleen maar regels gemaakt voor transgender vrouwen.” Zij zeggen dat je allereerst een verklaring moet hebben dat je je identificeert als vrouw. “Dat betekent eigenlijk urenlang bij de psycholoog zitten totdat de psycholoog zegt dat je echt een vrouw bent.” Dan krijg je de verklaring.

Je moet volgens Schoots ook twaalf maanden van tevoren een bepaalde hoeveelheid testosteron in je bloed hebben. “Want dat wordt dan gezien als binnen de vrouwelijke range.” De hoeveelheid moet dan twaalf maanden zo laag zijn. Om dit te testen worden de sporters constant aan bloedtesten onderworpen. Als je aan al die eisen voldoet, dan mag je meedoen.

Amateursport

In de amateursport is het iets beter geregeld. Je moet eerst in overleg gaan met de club waar je wil sporten. Er zijn een aantal dingen die je dan in overweging moet nemen: leeftijd, geslacht, niveau, gewicht, zelfidentificatie, persoonlijke situatie en vervolgens flexibiliteit. Schoots zegt: "Als iemand twijfelt, dus stel iemand is non-binair maar denkt eerst een binaire transpersoon te zijn, dan mag je kiezen." Je kan dan bij het vrouwenteam of bij het mannenteam.

“Als jouw geslacht geregistreerd staat op je ID-kaart als vrouw, mogen ze je niet weigeren in het vrouwenteam. Als dat nog niet gebeurd is, kan je dispensatie bij de bond aanvragen en die brief is bindend.” Dus als een sportclub tegen een sporter zegt: “We laten je niet bij de vrouwen”. Dan kun je door die brief afdwingen dat je bij het vrouwenteam mag sporten.

Extreemrechts

Er vindt een toenemende afbreuk op transpersonen plaats, vindt Schoots. De huidige regels zijn op wetenschap gebaseerd. “De wetenschap is er al dat testosteron geen link heeft met sportprestaties.” We moeten volgens haar eigenlijk nog net even een stukje verder kijken.

Maar Schoots vindt dat extreemrechts het lastig maakt: “Die stelt ons bestaan altijd ter discussie en je ziet dat hierdoor rechten afgebroken worden. Dat doet het goed in de media. Zo’n masculiene transpersoon die aan het sporten is, wordt neergezet als een transpersoon sporter. Als deze sporter dan wint, wordt er meteen gezegd dat het oneerlijk is. Terwijl het gewoon een goede sporter is.”

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie