Achtergrond

Wereldprimeur: eerste stalen brug uit 3D-printer

KRO-NCRV
foto: Joris Laarmanfoto: Joris Laarman
  1. Nieuwschevron right
  2. Wereldprimeur: eerste stalen brug uit 3D-printer

De allereerste 3D-geprinte brug van staal is straks te bewonderen in Amsterdam. Hoewel er al eerder bruggen geprint zijn, is dit de eerste die gemaakt is van dit materiaal. Niet alleen in Nederland, maar in de hele wereld. "Een sieraad van de stad", aldus Tracy Metz bij Spraakmakers.

Laatste keer Tracy Metz

Tracy Metz is journalist, vlogger met TRACY·TV en host van de live talkshow Stadsleven. De afgelopen anderhalf jaar heeft ze ons bij Spraakmakers op NPO Radio 1 meegenomen in de wereld van de stadsarchitectuur. Vandaag was ze daar voor het laatst te gast.

'3D-printen is een revolutie'

De brug is gemaakt naar idee en ontwerp van de innovatieve ontwerper Joris Laarman. Ook de technologie erachter maakte hij zelf. Een 3D-printer die in staal print, is volgens Metz nog nergens in de wereld vertoond. "3D-printen is echt een revolutie", vindt ze. "Het is goedkoper, het is sneller, je gebruikt alleen wat je nodig hebt en je hebt minder afval."

Foto van Olivier de Gruijter

'Vernieuwend én mooi'

Ook niet onbelangrijk: de brug ziet er mooi uit. Metz: "Als je denkt aan een brug, denk je aan iets functioneels en nuttigs. Dit is functioneel, maar heeft een verrassend sierlijke vorm. Het ontwerp heeft iets meer weg van een art deco object dan van de meest nieuwe technologie."

Volgens Metz is dat kenmerkend voor de ontwerper. "Laarman vindt de esthetiek belangrijk en ontleent veel waarde aan traditie. Hij vindt het belangrijk dat ambachtslieden en computertechnici samen gaan werken. Want daar komen dingen uit die vernieuwend zijn én mooi", aldus Metz.

Hartje Amsterdam

De brug staat nu nog op de blokken in Laarman’s werkplaats in Amsterdam-Noord, maar is straks te bewonderen als voetgangersbrug op de Oudezijds Achterburgwal, een smalle gracht in hartje Amsterdam. Naar verwachting is de brug in oktober helemaal af.

Ontwerp van de brug, foto van Olivier de Gruijter

Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie