Achtergrond

'Wie wil er een zieke piloot in de cockpit? Ik niet!'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Wie wil er een zieke piloot in de cockpit? Ik niet!'

Piloten van Ryanair in Nederland willen morgen het werk neerleggen. De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) zegt al acht maanden met Ryanair in gesprek te zijn over een nieuwe cao zonder dat er duidelijke vooruitgang is geboekt. Ryanair stapt naar de rechter om de staking tegen te houden. Het kort geding dient vanmiddag in Haarlem. In Stand.nl was de stelling vandaag: Piloten mogen niet staken tijdens de zomerperiode.

Marietje Schaake, Europarlementariër voor D66: "Deze zaak kent alleen verliezers, piloten en reizigers. Ryanair heeft de markt met een sloopkogel verstoord, maar die tactiek is uitgewerkt. Er komt nu tegendruk, dat is ook marktwerking."

Volgens Joost van Doesburg van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers, zijn de arbeidsvoorwaarden bij Ryanair ronduit slecht. "Ryanair neemt sommige piloten niet in dienst, maar ze mogen ook niet elders aan het werk. Dat is noemen we schijnzelfstandigen. Daarnaast dwingt de vliegtuigmaatschappij personeel te emigreren. Piloten die zich ziekmelden worden niet doorbetaald. Wie wil er nu een zieke piloot in de cockpit? Ik niet."

Reizigers zijn zwaar de dupe

Het Gerechtshof van Amsterdam verbood eerder een personeelsstaking bij Easyjet op Schiphol. Volgens de rechter worden door een staking in een weekend in de drukke vakantieperiode reizigers te zwaar gedupeerd. Maar volgens de Vereniging van Verkeersvliegers heeft Ryanair echt een 'wake up call' nodig. "We betreuren dat reizigers hiervan de dupe zijn."

'We gaan de prijsvechter niet boycotten'

De slechte arbeidsomstandigheden bij Ryan Air zouden het gevolg zijn van goedkope tickets. "De reiziger zelf heeft ook invloed", zegt luchtvaartjournalist Yteke de Jong. "Het enige dat Ryanair echt treft, is dat reizigers niet meer met Ryanair vliegen, maar bij de eerste de beste aanbieding klikt de consument toch weer op boeken. De mens is hedonist, we gaan de prijsvechter toch niet boycotten."

Volgens Harry van Besten, arbeidsrechtadvocaat, zal de rechter vanmiddag altijd een belangenafweging maken. "De vliegtuigen zitten na de zomerperiode ook vol, ga dan staken. Dan zijn gezinnen met kinderen niet de dupe."

Ster advertentie
Ster advertentie