Achtergrond
NTR

Kaas zonder koeien en zonder dierenleed: wat betekent dat voor boeren?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kaas zonder koeien en zonder dierenleed: wat betekent dat voor boeren?

Dierloze, uitstootloze kaas uit het laboratorium, oftewel: kaas zonder koe. In ons gevecht tegen klimaatverandering is het misschien wel een nieuwe revolutionaire manier van kaasmaken die de wereld kan gaan redden. Simon Heijmans en Marion Oskamp (de makers van De Brand in het Landhuis en De gestolen schilderijen van Jopie Huisman) zoeken in de vijfdelige podcast Hoe kaas de wereld redt uit hoe dat werkt. En wat betekent dit voor boeren en hun dieren?

Gerelateerde podcast

Hoe kaas de wereld redt

Hoe kaas de wereld redt

Science fiction?

Klinkt kaas uit het laboratorium je in de oren als science fiction? Dat is het niet: er zijn momenteel al mensen bezig om kaas te maken zonder dat daar een dier aan te pas komt. Zoals Jaap Korteweg, de voedselpionier die ook al aan de basis stond van De Vegetarische Slager. Simon en Marion ontmoeten hem en laten zich alles vertellen over Jaaps laboratorium in Belgiƫ. Waar hij een roestvrij stalen koe heeft, waar gras in gaat en melk uitkomt.

Boer Bert en Kalfje Puck

Maar wat vinden de boeren daar allemaal van? Simon en Marion Oskamp reizen onder andere naar Friesland, waar ze kalfje Puck en boer Bert Vollema leren kennen. Dat traditionele zuivelindustrie zorgt voor veel milieuvervuiling en kaas uit het lab een uitkomst zou kunnen zijn in het terugdringen van stikstof en broeikasgassen, erkent ook boer Bert. Hij wil zijn bedrijf hervormen en stopt met melken. Wat betekent dat voor kalfje Puck?

Financieel rendabel

Boer Bert verwacht dat kalfje Puck nog twee jaar op zijn terrein blijft. "Daarna gaat ze op transport", vertelt Bert. Het duurt even tot het tot Marion doordringt wat dat betekent. Kalfje Puck gaat in de bloei van haar leven naar de slacht. Puck is namelijk wild, niet te temmen, en daardoor niet geschikt als melkkoe. Kortom: boer Bert heeft niets aan kalfje Puck als productiedier, een koe moet namelijk financieel rendabel zijn. Het baart Marion zorgen, maar het brengt haar ook op een idee. Kan zij het lot van kalfje Puck ten goede keren?

Ontknoping

Je hoort het in de laatste aflevering van Hoe kaas de wereld redt. En: het grote moment is aangebroken, in het Belgische laboratorium krijgen Simon en Marion een primeur: zij proeven de eerste kaas. Uit het lab, zonder koe! Wat moet er nu nog gebeuren voor het in de Nederlandse supermarkten ligt en wat zal de winst zijn voor ons klimaat?

#5 - Magie - Hoe kaas de wereld redt

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie