Achtergrond
NTR

Kaas zonder koeien en zonder dierenleed: kan dat?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kaas zonder koeien en zonder dierenleed: kan dat?

Dierloze, uitstootloze kaas uit het laboratorium, oftewel: kaas zonder koe. In ons gevecht tegen klimaatverandering is het misschien wel een nieuwe revolutionaire manier van kaasmaken die de wereld kan gaan redden. Simon Heijmans en Marion Oskamp duiken in de vijfdelige podcast Hoe kaas de wereld redt in de techniek waarmee caseïne wordt gemaakt om kaas te produceren zoals we die allemaal kennen, maar dan zonder dat daar dieren voor nodig zijn.

Trailer - Hoe kaas de wereld redt

Roestvrij stalen koe

Hoe dan? Simon Heijmans en Marion Oskamp (de makers van De Brand in het Landhuis en De gestolen schilderijen van Jopie Huisman) komen onder andere terecht in België. Daar kocht Jaap Korteweg, na de verkoop van De Vegetarische Slager, een laboratorium waar hij met een roestvrij stalen koe aan de slag gaat en kaas maakt zonder daar de (echte) koe nog voor nodig te hebben. Er gaat gras in, en er komt melk uit. Maar wat gebeurt er nog meer allemaal in het lab? En hoe werkt de techniek dan precies die gebruikt wordt om caseïne te maken, de grondstof van kaas?

Heilige graal

Verder van huis, in Sillicon Valley, zijn jonge start-ups ook al hard op zoek naar de heilige graal: kaas maken in bioreactoren. Zonder koeien en zonder dierenlied. Hier denken ze groot, ze zijn al zover dat ze hun kaas op grote schaal gaan produceren. Nog even en dan ligt de kaas in Amerika in de schappen. Gedreven door hun grote idealen maken de oprichters diepe indruk op Heijmans en Oskamp.

Boer Bert

Dat traditionele zuivelindustrie voor milieuvervuiling zorgt, is geen verrassing meer. Kaas uit het lab zou een uitkomst kunnen zijn in het terugdringen van stikstof en broeikasgassen. Maar wat betekent het allemaal voor de melkveehouders en de anderhalf miljoen melkkoeien die Nederland rijk is? Hoe kaas de wereld redt, vertelt ook hun verhaal, én dat van boer Bert Vollema en zijn kalfje Puck.

Je luistert alle vijf de afleveringen hier, of in je favoriete podcastapp.

Gerelateerde podcast

Hoe kaas de wereld redt

Hoe kaas de wereld redt

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie