Achtergrond

Zuidpoolijs smelt: 'Niet onze kleinkinderen; we gaan zélf spijt krijgen als we niet in actie komen'
KRO-NCRV

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Zuidpoolijs smelt: 'Niet onze kleinkinderen; we gaan zélf spijt krijgen als we niet in actie komen'

Wetenschappers slaan alarm, de Zuidpool smelt veel sneller dan gedacht en de zeespiegel stijgt in rap tempo. Al jaren verschijnen er dit soort alarmerende berichten, en toch lijken we het niet echt te voelen. 'Die stijgende zeespiegel is heel abstract. 7 millimeter, wat zegt dat?' aldus Arno Visser bij Spraakmakers op NPO Radio 1.

Visser, de baas van de Algemene Rekenkamer, herkent het gebrek aan reactie van mensen. "Problemen die ver en abstract zijn, krijgen geen gevoel van urgentie", zegt hij. Oud-weervrouw Helga van Leur benadrukt wel het belang van nú in actie komen.

De atmosfeer werkt als een douche

In de atmosfeer werkt het net als een douche, legt van Leur uit. "Je zet de kraan aan en het duurt even voordat het water warm wordt. Als we nu alles doen om het klimaat te redden, dan duurt het nog heel lang voor het klimaatsysteem gaat reageren. We moeten nu echt zo snel mogelijk aan de slag. Om te voorkomen dat we over vijftien jaar denken, 'we hadden toen die kraan al open moeten draaien'."

Drie ijsberen in het dorp

Voor Maarten Loonen, verbonden aan het arctisch centrum van de Rijksuniversiteit Groningen, is het niet zo abstract. Hij komt al 30 jaar elke zomer op Spitsbergen. "In mei had het de hele maand moeten vriezen, maar het is de hele maand boven nul geweest. We hebben in het dorp al drie ijsberen gehad die niet weten waar het zee-ijs is en die op zoek zijn naar voedsel. Het wordt daar grimmig."

Achterover leunen

Mensen hebben de neiging om te denken: wat heeft het voor zin als ik nu in mijn eentje iets doe? Dat haalt niets uit tegenover de grote vervuilende landen. Loonen: "Het is heel makkelijk om achteruit te leunen: als zij niks doen, doen wij ook niks. We moeten ons ontwikkelingsgeld gebruiken om doelen te stellen die andere landen helpen om de klimaatdoelen te bereiken. Wij zijn zo rijk dat het toch absurd is dat we door gaan met deze problemen veroorzaken."

Zijn boodschap voor mensen die niets doen is: "Je gaat het meemaken dat je daar spijt van krijgt. Niet je kleinkinderen, niet je kinderen, we gaan zélf meemaken dat je er spijt van krijgt."

Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!


Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie