Achtergrond
KRO-NCRV

Piloot Willem Schmid: 'Ik stap vol vertrouwen in een Boeing'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Piloot Willem Schmid: 'Ik stap vol vertrouwen in een Boeing'

Nadat zondag voor de tweede keer een vliegtuig van het nieuwste Boeing-type is neergestort, wordt deze geweerd uit het Europese luchtruim. Piloot Willem Schmid: "Ik stap nog steeds vol vertrouwen in een Boeing".

Schmid is de vicevoorzitter van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers en vliegt zelf op een Boeing 777. Hij snapt het besluit van Europa, maar ziet eigenlijk geen reden om niet te vliegen met dit toestel. Ook luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft heeft nog geen enkel technisch argument gehoord om de toestellen aan de grond te houden. Volgens hem is het besluit een noviteit. "Nu heb je een technisch luchtwaardig vliegtuig waar je niet meer het Europees luchtruim in mag."

Domino-effect

Veiligheidsexpert Marco Zannoni zegt dat de luchtvaartindustrie een goede traditie heeft op het gebied van onderzoek en veiligheid en noemt het besluit daarom voorbarig. Wat nu gebeurt is volgens hem verschrikkelijk voor het bedrijf: "Opeens vindt iedereen je product onveilig." De reacties daarop versterken dat beeld alleen maar. "Als het ene land het luchtruim sluit, dan kan het andere land haast niet achterblijven en ontstaat er een domino-effect."

Zannoni denkt dat de wisselende besluiten van Europa, de VS en China het gevoel van onveiligheid en onzekerheid vergroot. "Voor de burger is het fijn als je kan zeggen dat experts over de hele wereld tot dezelfde conclusie komen. Dit voedt de onzekerheid."

Trump kiest voor Boeing

Amerika kiest voor een andere koers en houdt de toestellen gewoon in de lucht. "Je hoopt echt dat dit een professionele inschatting is. Dat er naar veiligheid wordt gekeken en niet naar politiek',' zegt Zannoni. De baas van Boeing heeft president Trump er persoonlijk van verzekerd dat het toestel veilig is. Anderzijds geeft de veiligheidsexpert aan dat voor Trump de drempel een stukje lager is om in te grijpen, omdat Boeing een Amerikaans bedrijf is. "Zeker als het niet evident is zoals nu. Als het wel evident is, dan heb je geen keuze natuurlijk."

Ster advertentie
Ster advertentie