Achtergrond
EO

'Behoud de paasvuren!'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Behoud de paasvuren!'

Over een paar weken is het alweer Pasen en dat betekent dat er in Overijssel weer allemaal paasvuren worden georganiseerd. Deze traditie trekt altijd veel mensen en draagt bij aan de saamhorigheid. Maar in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen agenderen ChristenUnie en Partij voor de Dieren deze paasvuren vanwege de milieueffecten en het dierenwelzijn. In Dit is de Dag gaan Eddy van Hijum van CDA Overijssel, en Karen Soeters van dierenwelzijnsorganisatie House of Animals met elkaar in gesprek.

Volgens Eddy van Hijum moet de provincie Overijssel de paasvuren juist koesteren. “Diverse paasvuren zijn zelfs officieel erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Wekenlang leven vrijwilligers hier naartoe, en hele dorpen lopen er voor uit. En dat alles gebeurt op een verantwoorde manier, en altijd in goed overleg met de gemeente.”

Nestelen

Karen Soeters van House of Animals erkent dat de traditie moet blijven, maar heeft ook kritiek. “De paasvuren zijn niet alleen slecht voor de luchtkwaliteit, maar ook voor de dieren. Doordat ze soms al in november beginnen met het bouwen van de paasvuren, is het een prachtige plek voor dieren om zich te nestelen. Deze bouwperiode moet verkort worden.”

Moeten paasvuren blijven?

Ster advertentie
Ster advertentie